Четвертий місяць роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати обіцянки Кабінету міністрів Олексія Гончарука. За чотири місяці роботи у Гончарука і його міністрів в процесі виконання є 552 обіцянки (не рахуючи обіцянок з програми діяльності уряду), 64 обіцянки виконані і 22 – провалені.

Безпосередньо за четвертий місяць роботи члени Кабінету міністрів дали 157 обіцянок, виконали – 27, провалили – 7. Більшість нових обіцянок стосуються політики та держуправління (30 зобов'язань), економіки і фінансів (26), охорони здоров'я та соціального захисту (25).

Одна з головних провалених обіцянок – в грудні підписати нову програму співпраці з Міжнародним валютним фондом. «Колеги з авторитетною світової організації приїхали до України для того, щоб почати з нами переговори про нову програму на три роки. Це початок переговорів, які триватимуть щонайменше кілька місяців, доки в грудні, як ми це плануємо, буде підписана нова програма», – говорив Олексій Гончарук. Про нову програму співпраці домовилися, але підпишуть її тільки в першому кварталі 2020-го.

Також Гончарук не виконав обіцянку, яку йому дісталася «у спадок» від Володимира Гройсмана – передбачити в бюджеті-2020 понад 75 млрд грн на ремонт доріг. Згідно зі звітом Міністерства фінансів на дорожню інфраструктуру в державному бюджеті закладено 73,7 млрд грн.

Крім того, Гончарук закинув свій особистий відеоблог «Чашка прем'єра», де розповідав про досягнення тижня й відповідав на питання. Останній випуск був в YouTube 27 жовтня.

Масштабну обіцянку не виконала міністр фінансів Оксана Маркарова: вона говорила, що цьогоріч буде завершено перетворення Державної фіскальної служби в нову Державну податкову службу. «І це особливе доручення і керівництву служби і всім на місцях про те, що малий і мікробізнес повинні почуватися бажаними клієнтами, а не тими, хто боїться податкової служби», – зазначила вона. Згідно з постановою Кабміну повноваження податкової міліції будуть залишатися у ДФС до створення нового Бюро фінансових розслідувань. Однак законопроект про створення Бюро ухвалений поки тільки в першому читанні.

Цьогоріч не змогли знайти покупця для «Укргазбанку». Станом на кінець грудня «Укргазбанк» на 94,9% належить державі, ще 20% акцій повинні передати Світовому банку в рамках угоди.

Дедлайн до кінця року: як Рада й Кабмін впоралися з дорученнями ЗеленськогоЯкі доручення Володимира Зеленського Рада і Кабмін встигли виконати до кінця року, а які ні –розібралося Слово і Діло.

З виконаних обіцянок Кабміну можна відзначити завершення реорганізації НАК «НафтогазУкраїни», а також запуск нової Державної митної служби.

Також виконані кілька обіцянок, що стосуються надання послуг населенню в електронній формі. 13 грудня запрацював електронний кабінет забудовника, тепер отримання документів, дозволів, ліцензій та сертифікатів на об'єкти будівництва буде відбуватися в автоматизованому режимі. Майже одночасно з ним почала роботу бета-версія мобільного додатку «Дія». В електронному кабінеті будуть доступні водійське посвідчення і техпаспорт.

Як і обіцяв міністр Кабміну Дмитро Дубілет, уряд запустив сайт для перевірки квитанцій в електронній формі – check.gov.ua. За допомогою цього сервісу можна перевіряти квитанції в електронній формі, а не вимагати їх у паперовому вигляді з мокрою печаткою.

У грудні почав роботу онлайн-сервіс Міністерства цифрової трансформації для моніторингу доступності інтернету. На сайті broadband.gov.ua українці можуть залишити відгук про наявне підключення до інтернету як у себе вдома, так і в школах. Швидкість з'єднання визначається автоматично, потрібно лише зайти на сайт і пройти експрестест зі свого комп'ютера або смартфона.

Нагадаємо, «Слово і Діло» підрахувало, скільки обіцянок міністри виконали в 2019 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: