Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гончарук пообіцяв протягом двох тижнів розробити законопроєкт для захисту інтересів малого бізнесу

19 жовтня 2019 року прем'єр-міністр України Олексій Гончарук пообіцяв протягом двох тижнів розробити законопроєкт для захисту інтересів малого бізнесу. «Протягом двох тижнів розробимо законопроект, в якому зберемо всі найкращі ідеї, які можуть захистити маленьких, щоб точно ніякий чиновник не зловживав своїми повноваженнями і не міг їм нашкодити», – заявив Гончарук (відео 11:27).
Не виконано
Сказано 19 жовтня 2019 р.

Джерело

  • https://youtu.be/yRo4nyutKJs?t=687
  • https://www.unian.ua/economics/finance/10812989-uryad-zminit-pidhid-do-perevirok-fopiv.html
  • https://www.president.gov.ua/news/glava-derzhavi-postaviv-zavdannya-zabezpechiti-zaprovadzhenn-57909
  • http://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=98c2eeee-41d9-4b71-9e11-0a02b5292b77&title=UriadPlanuSkasuvatiChastinuShtrafivDliaKoristuvachivRro
  • https://www.president.gov.ua/documents/7612019-29993

Результат

Нагадаємо, Указом Президента України №761 від 17 жовтня 2019 року, серед всього іншого, було доручено розробити у двотижневий строк законопроєкт спрямований на запровадження дворічного мораторію для ФОП щодо дотримання ними порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій. Саме тому прем'єр Гончарук у своєму відеоблозі і запевнив, що вкладеться в поставлені терміни.

Однак, у наступні тижні, а потім і місяці інформації про обіцяний законопроєкт знайдено не було. Лише 27 грудня 2019 року стало відомо, що уряд схвалив проєкт змін до Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» і низки законів України, які стосуються детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг.

Законопроєктом уряд планує впровадження ризик-орієнтованого підходу при проведенні ДПС фактичних перевірок щодо додержання ФОП вимог у сфері застосування РРО. «Буде проводитися те, що ми називаємо мораторієм, але правильно говорити ризик-орієнтований підхід до перевірок. Тобто, ми будемо перевіряти не всіх підряд, а тільки тих, хто конкретно є високоризиковим в товарах і зонах, на яких є інформація», – такими словами міністр Милованов пояснив ризик-орієнтований підхід.

Враховуючи те, що уряд остаточно затвердив законопроєкт щодо захисту інтересів малого бізнесу лише наприкінці 2019 року, обіцянці присвоєно статус «не виконано».