Підсумки року: які головні обіцянки встигла виконати Верховна рада

Читать на русском

Верховна рада IX скликання цьогоріч пропрацювала лише близько чотирьох місяців, але в «турборежимі». Бажаючи виправдати очікування виборців, народні депутати мобілізувалися, щоб ухвалити максимум законів, обіцяних у передвиборчих програмах. «Слово і Діло» підбило підсумки року для парламенту і виділило головні виконані обіцянки.

Головне досягнення нової Верховної ради – це, звичайно ж, обмеження депутатської недоторканності, яке запрацює з 1 січня наступного року. Відповідні зміни до Конституції Рада ухвалила, не затягуючи, ще у вересні. Закон підтримали «Слуга народу», «Голос», «Батьківщина» і «За майбутнє». 18 грудня були схвалені необхідні зміни в супутнє законодавство. За це також проголосувала монокоаліція, «Опозиційна платформа – За життя», групи «За майбутнє» та «Довіра». Але виконаною обіцянка буде тільки у «слуг», тому що вони підтримали обидва закони.

Також минулого тижня парламент ухвалив Виборчий кодекс (авторства Андрія Парубія, Леоніда Ємця та Олександра Черненка) з правками президента Володимира Зеленського. Новий закон передбачає скасування мажоритарки і вибори за відкритими списками. Відкриті списки обіцяли запровадити ще депутати VIII скликання, в нинішньому скликанні така обіцянка була в програмах «Слуги народу», «Голосу» і «Опозиційної платформи», партії її виконали.

Ще один успіх Ради – повернення до Кримінального кодексу статті про покарання за незаконне збагачення, яку Конституційний суд скасував на початку року. Ухвалений президентський закон передбачає, що, якщо вартість незаконних активів чиновника становить понад 14,4 млн грн, йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі, а також заборона обіймати певні посади (до 3 років). У цьому ж законі прописана можливість громадянської конфіскації незаконно нажитого майна. Такі обіцянки були в програмах «Голосу» і «Слуг народу», і вони виконані.

Крім того, виконана обіцянка запровадити грошову винагороду для викривачів корупції, її давала лише партія «Слуга народу». Відповідно до закону, особа, яка повідомила про корупційний злочин (розмір збитків повинен у 5 тисяч і більше разів перевищувати прожитковий мінімум), має право на винагороду. Розмір винагороди може становити 10% від розміру корупційного злочину (але не більше 3 тисяч мінімальних зарплат).

Нагадаємо, «Слово і Діло» склало топ виконаних і провалених обіцянок президента Володимира Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: