«Кнопкодавство» та прогули в Раді: як запобігти та не порушити Конституцію

Читать на русском

Пропозиції президента Володимира Зеленського щодо боротьби із «кнопкодавством» та прогулами нардепів у Верховній раді не пройшли конституційну перевірку Конституційного суду. Чому КСУ вирішив, що кримінальна форма відповідальності за «кнопкодавство» – надто суворе покарання? Які методи можливо застосувати для того, щоб запобігти неперсональному голосуванню? Чи може прогул голосування мати поважні причини та як їх встановити? Розбираємося з політичними експертами Богданом Бондаренком та Андрієм Вігірінським у відеопроєкті «Слово і Діло» в рубриці «Те, що не стало новиною».

Кнопкодави (тицьокнопи): як запобігти?Слово і Діло

Позиція Конституційного суду щодо прогулів нардепів серед іншого полягала в тому, що формулювання про поважні причини прогулу – це дуже оціночна категорія. «Складно не погодитися із КСУ, але водночас за прогул для звичайного працівника в трудовому законодавстві звільняють і шукають можливість оцінити, наскільки він був поважний чи не дуже», – зауважив Вігірінський.

На думку Бондаренка, щодо прогулів законотворці використали варіант, що встановлює певні санкції, хоча є ще й другий варіант.

«Зараз треба 226 голосів нардепів, щоби проголосувати звичайний закон. Можна зробити, як у багатьох парламентах – більшість від присутніх. Тоді якщо в опозиції приблизно 180 депутатів, то владі треба тримати 180 штиків для того, щоб ухвалювати свої рішення. Але цей варіант поки що не використали», – зазначив юрист.

Він не погодився із висновком КСУ щодо недостатнього формулювання «поважних причин». «Але ж ми що у Конституції мали прописати всі поважні причини? Навіть на рівні закону все не пропишеш», – переконаний він.

«Дивлячись на всі 7 висновків КСУ щодо пропозицій президента про зміни до Конституції, я розумію, що вони роблять – захищають парламент», – дійшов висновку юрист, зазначивши. що деякі рішення КСУ все-таки непослідовні.

Раніше Бондаренко і Вігірінський аналізували, чи надовго Венедиктова затримається в кріслі в. о. директора ДБР та коли відбудеться остаточне перезавантаження цього відомства.

Також експерти розмірковували, що буде з державним боргом України в 2020 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: