Діджиталізація і турборежим: нові слова в політичному житті України

Читать на русском

2019 рік перевернув догори дриґом політичне життя України: нові обличчя, масштабне оновлення Верховної ради, президент без досвіду в державному управлінні. Всі ми вже більш-менш звикли до цих змін, а також до нових слів та понять, які команда президента і прем'єр-міністра ввела в ужиток. «Слово і Діло» склало список термінів, які з'явилися цьогоріч.

Словом року з певністю можна назвати «ЗеПрезидент». «ЗеПрезидент – слуга народу» під таким гаслом Володимир Зеленський проводив свою виборчу кампанію. Тепер у нього місце на Банковій на п'ять років, свій парламент та уряд.

З приходом до влади команди Зеленського з'явилося таке поняття як LIFT – проєкт з пошуку нових кадрів. «Під час виборчої кампанії ми багато говорили про зміни. Перший крок зроблено – ми перемогли! Тепер прийшов час знищити стару систему. Навколо цього завдання ми об'єднаємо професійних фахівців своєї справи, талановитих людей, які мають ідеї або вже готові проєкти, які змінять країну», – йдеться на офіційному сайті проєкту. На сайті регулярно публікують нові вакансії, а також пропонують поділиться готовими ідеями щодо поліпшення життя в країні. Стверджується, що в «LIFT може зайти будь-хто».

Одна з обіцянок, з якою Володимир Зеленський та його партія йшли на вибори, була реалізація концепції «держава в смартфоні». Про це президент говорив ще до виборів, активно просуває ідею і зараз. Її суть – переведення всіх державних послуг для громадян і бізнесу в онлайн, в такий спосіб зменшивши взаємодію населення з владою і відповідно знизивши корупцію в цій сфері до нуля. Втілювати це в життя – завдання Міністерства цифрової трансформації, яке теж є абсолютно новим для України відомством.

Також з «державою в смартфоні» пов'язане таке нове слово як «цифровізація» – втілення цифрових перетворень і розвиток цифрової економіки. І його синонім «діджиталізація» – ймовірно, вперше на нього звернули увагу в січні, коли мер Києва Віталій Кличко не одразу зміг вимовити його на форумі в Давосі.

Ще одна обіцянка Зеленського – впровадити економічний паспорт українця. Саме в передвиборчій програмі Зеленського ми вперше побачили таке поняття. Ідея полягає в тому, що кожна дитина має право накопичувати на своєму рахунку частину від реалізації державою природних благ (надра, землі тощо). Після досягнення повноліття дитина отримає ці накопичення в якості стартового капіталу. Під час пресмарафону президент розповів, що цим займається «Слуга народу», але результатів поки ніхто не бачив.

Зі «Слугою народу» насамперед пов'язані нові слова «монобільшість» і «монокоаліція». Після результатів позачергових парламентських виборів стало зрозуміло, що з кількістю місць у Верховній раді, які отримали «слуги», брати ще якусь політичну силу в коаліцію вони не стануть і складуть її одноосібно.

«Турборежим» – слово, яке за своєю популярністю посперечається з «ЗеПрезидент». Воно означає стиль, в якому перші кілька місяців працювала Рада IX скликання: резонансні закони ухвалювали буквально один за одним, а нардепи нерідко працювали до ночі. Зараз «турборежим» поставили на паузу.

В кінці листопада – на початку грудня в топі політичних виразів було «червоні лінії» – лінії, які президент Володимир Зеленський не повинен перетнути під час переговорів «нормандської четвірки» і під час особистої зустрічі з Володимиром Путіним (федералізація України, вибори на Донбасі без контролю кордону тощо).

Нагадаємо, раніше ми писали, які дурні обіцянки дають політики.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: