Земельна реформа в другому читанні: що стане каменем спотикання

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог
Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

Сьогодні, 13 січня, почнеться публічне обговорення фінальної версії земельної реформи. Під час заходу представники уряду, депутати фракції «Слуга народу», аграрного комітету Верховної ради озвучать фінальну версію земельної реформи в Україні. Профільний комітет ще наприкінці 2019 року рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні законопроект про ринок землі. У коментарі «Слово і Діло» політолог Костянтин Бондаренко позначив, що є противники президента України Володимира Зеленського та противники безпосередньо земельної реформи. Обидві категорії потрібно розділяти в цьому питанні.

На думку експерта, до другого читання не вирішені проблеми за двоми ключовими позиціями, які й стануть каменем спотикання для реалізації голосування. Це питання про допуск іноземців на ринок землі в Україні та щодо кількості гектарів в одні руки.

Костянтин Бондаренко звернув увагу, що противники земельної реформи хочуть бачити механізми, які запобігали б встановленню влади над українською землею з боку іноземців.

«Якщо в процесі обговорення вийде прислухатися до аргументів критиків, не за принципом «а Баба-Яга проти», а за принципом конструктивної критики, можливо, рішення про приватизацію землі ухвалять швидше та позитивно», – прокоментував Бондаренко.

За його словами, владі вкрай важливо знайти способи позбутися більшості фобій, які досі існують в українському селі, зокрема про те, що прийде якийсь господар і скупить пів України. При цьому експерт також виступив проти допуску іноземців на український ринок.

Політолог не виключив, що на цьому тлі та у зв'язку з наміром влади все-таки проголосувати за земельну реформу, в другому читанні будуть протести, але головне – наскільки вони будуть впливовими.

«На жаль, зараз у команді Зеленського немає людини, яка здатна була б нормально, людською мовою, донести позицію влади громадянам, у тому числі з цього питання», – поділився спостереженнями політолог.

Однак експерт позитивно оцінив пропозицію Зеленського про те, що в Україні потрібно встановити право володіння щонайбільше 10 тис. гектарів для однієї людини.

Погарячкував зі строками: Зеленський обіцяв провести земельну реформу вже у 2019 роціДо кінця 2019 року не вдалося схвалити закон про ринок землі. Також передбачається, що питання продажу землі іноземцям буде винесено на референдум.

«Це істотний компроміс, який може вплинути на ухвалення рішення», – додав Бондаренко.

У свою чергу, експерт з адмінреформи, директор інституту розвитку територій Юрій Ганущак прокоментував, що немає ніякої проблеми щодо того, що іноземці скуплять землю і на ній працюватимуть як фермери. Фізичний максимум для фермера, який є в питанні освоєння землі, – це 300 гектарів.

«Це і є припустимі межі для купівлі. Решта – в оренду на 50 років. Оренда відрізняється від купівлі-продажу тим, що, якщо не виконують умови оренди, держава забирає безкоштовно на підставі порушення умов оренди. Якщо це продали, де ми знайдемо гроші для викупу? При цьому у фермерів немає грошей для викупу землі, а кредити по 15-20%», – підкреслив Юрій Ганущак.

Він акцентував, що проблема з іноземцями надумана і в такий спосіб приховують іншу мету – закупвлі землі неукраїнськими агрохолдингами. Китайці переб'ють будь-яку ціну, зазначив Ганущак, а також звернув увагу, що в китайців вже зарезервовано 150 мільярдів.

У цілому, на думку експерта, немає нічого поганого в тому, щоб іноземці конкурували з нашими фермерами, а ті, своєю чергою, чогось навчалися в них.

Нагадаємо, у середині листопада 2019 року депутати Верховної ради в першому читанні схвалили проєкт закону, який дозволяє продаж земель сільгосппризначення.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук анонсував відкриття ринку землі в Україні з 1 жовтня 2020 року. Додамо, Володимир Зеленський пообіцяв, що в 2019 році буде вирішено питання про зняття мораторію на землю, якщо у вересні вже буде сформовано уряд, але провалив обіцянку.

Раніше «Слово і Діло» подивилося, що із земельного питання обіцяли політики і партії.

Також читайте, яка вартість гектара в країнах Європи і Північної Америки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: