Земельне питання: яку позицію займає кожна з парламентських фракцій

Читать на русском

Всі п’ять фракцій парламенту зараз мають різну позицію з приводу земельного питання. Наприклад, молода, ліберальна, нова партія «Голос» взагалі не може чітко сформулювати свою позицію. Що стосується законопроекту про ринок землі, то його ще зарано оцінювати, оскільки після внесення всіх правок до другого читання він може значно змінитися.

Про це говорили юристи Андрій Вігірінський та Богдан Бондаренко у відеоблозі «Політичний зоопарк».

Земельне питання: як мімікрія допомагає в політиці?Слово і Діло

Загалом юристи дійшли висновку, що парламентарі у питанні продажу землі дуже схожі на листохвостих геконів, які мають здатність мімікрувати, пристосовуючись до зовнішніх обставин.

«Нічого дивного немає в тому, що політики, схожі на хамелеонів, можуть змінювати свою позицію, розставляти акценти в різних питаннях. Для виживання корисно вміти підлаштовуватись під зовнішнє середовище. І це добре для політика. Але є такі питання, коли ця здатність підлаштовуватися переходить рамки здорового глузду», – вважає Богдан Бондаренко.

За його словами, оцінювати законопроект про ринок сільськогосподарських земель зарано, бо з кількох тисяч правок профільний комітет розглянув відсотків 10. Тобто яким буде документ на виході поки що невідомо.

«Всі п’ять фракцій парламенту зараз мають різну позицію з приводу ринку землі. Наприклад, «Голос» – прекрасна, нова, молода, ліберальна партія, яка виступає за все хороше проти всього поганого. Тільки ми не знаємо конкретно за що вони виступають. І, до речі, ми не знаємо проти чого вони виступають. За моїми загальними враженнями, ця партія без позиції», – зазначив Бондаренко.

За його словами, «Голос» не голосував за проєкт закону про ринок землі в першому читанні, але й не висловили своїх аргументів проти. «Безхребетна позиція. Навіть у цих листохвостих геконів є хребет, а тут немає», – зазначив Бондаренко.

Також юристи обговорили, чому кардинально змінилася позиція «Батьківщіни» та «Європейської Солідарністі», що Путін сказав на прес-конференції з приводу земельної реформи в Україні та які дії «слуг народу» непослідовні в земельному питанні.

Раніше у відеопроєкті «Слово і Діло» юристи аналізували макропрогноз Кабміну, зокрема, що буде з цінами та інфляцією в найближчі два роки.

Також ми писали, що Зеленський пояснив, як вирішуватимуть питання продажу землі іноземцям.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: