Тарифи в 2020 році: чи підвищаться ціни та що може спровокувати зростання

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

З січня 2020 року змінюються умови на газовому ринку. Українці зможуть самі вибирати собі постачальника газу на вигідних для себе умовах. Тож Україна переходить на 100% паритет ціни на імпортний газ. Тобто ціна для промисловості і населення стане однаковою. Водночас у «Нафтогазі» кажуть, що ціна на газ для українців у січні 2020 року порівняно з січнем 2019 року нижче на 12-13%. У коментарі «Слово і Діло» експерт з питань енергетики Сергій Дяченко пояснив, що різких стрибків цін чекати не варто.

Експерт висловив сумніви, що найближчим часом Україна реально зможе перейти на імпортний паритет. Він вказав, що відпустити ціни для населення потрібно було з 1 січня, чого не зроблено.

«Населення має укладати договори з постачальниками і за комерційними цінами купувати газ. Така модель діє у всій Європі, але в Україні щонайменше до кінця опалювального сезону влада на це не піде. Поки нічого не зміниться, це величезні ризики для влади», – сказав Дяченко.

Енергетик підкреслив, що механізм формування тарифів побудований на імпортному паритеті, тому можна вважати, що на сьогодні ми і так маємо іпортний паритет.

«Якщо говорити про формування повноцінного ринку, то населення повинно купувати газ на конкурентних підставах, а не на підставі тарифу», – додав Сергій Дяченко.

Говорячи про ціни, енергетик не спрогнозував підвищення найближчим часом, а можливо і до кінця опалювального сезону. Він припустив, що ціна на газ для українців у січні 2020 року порівняно з січнем 2019 року може бути нижче на певний відсоток, оскільки в Європі ціни знизилися.

Платежі за комуналку: як змінювалися витрати українців на комунальні послуги за останні 15 роківПік зростання витрат на комунальні послуги стався у 2014 році, а, виходячи з прогнозованих цін на газ, на початку 2020-го витрати на комуналку майже не зростатимуть.

На його думку, спровокувати підвищення цін може тільки один фактор у найближчій перспективі – криза на Близькому Сході.

«Ескалація між США та Іраном небезпечна й для газового ринку, оскільки європейські ціни на газ залежать від цін на нафту. Відповідно, ескалація на Сході позначиться в цілому на цінах всіх енергоносіїв. Але є відчуття, що нинішній стрибок нафти – політичний, його ще можна відрегулювати. Якщо не буде війни на Близькому Сході, ціни повернуться, підвищення не буде. Поки що це єдиний фактор, який може призвести до зростання цін. Ринкова кон'юнктура веде до того, що ціни на газ падають», – підсумував Сергій Дяченко.

Як змінювалася ціна на газ в регіонах за останні пів року – на нашій інфографіці.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» проаналізувало, як за останній рік змінювалися тарифи на газ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: