Платежі за комуналку: як змінювалися витрати українців на комунальні послуги за останні 15 років

Читать на русском

У грудні українці отримали платіжки не тільки за квартиру, але й за тепло, яке почали подавати в оселі в жовтні. І хоча кінець осені був досить теплим, суми до сплати за опалення не тішать. Незважаючи на побажання президента Зеленського, щоб комунальні тарифи були знижені, у цьому опалювальному сезоні все залишиться без змін. «Слово і Діло» вирішило подивитись, скільки українська родина витрачає на комунальні послуги, та як змінювалися тарифи протягом останніх 15 років.

Оскільки у кожному регіоні вартість комуналки різниться, ми вирішили взяти за основу грудневі тарифи, які діяли у Києві упродовж останніх 15 років. При цьому не враховували квартплату (за обслуговування будинку та прибудинкової території). Наші аналітики зробили обчислення, виходячи з витрат сім’ї з двох дорослих та однієї дитини на оплату комунальних послуг для 2-кімнатної квартири площею 60 кв. м.

Щодо споживання комунальних послуг, ми взяли середні показники: електроенергія – 250 кВт-год на місяць, газ — 12 куб. м на місяць, холодна вода — 7 куб. м на місяць, гаряча вода — 8 куб. м на місяць, опалення — 60 кв. м.

Якщо виходити з того, що у 2004 році середній сукупний дохід на сім’ю з двох дорослих становив 1407 грн, то на оплату комуналки київська родина витрачала 8,9% цього доходу. Під середнім доходом мається на увазі дві середніх зарплати.

Як за останній рік змінилися тарифи на газЦіна на газ для українців знизилася за останні місяці. Слово і Діло проаналізувало динаміку за рік.

Наступного року середній дохід підвищився до 2039 грн, тому й витрати на комуналку впали до 6,1%. Але вже з 2006 року, незважаючи на те, що середній дохід на двох дорослих зріс до 2554 грн, витрати на комуналку підскочили на 84%, а загалом забирали з бюджету родини вже 9% доходів.

Наступні два роки витрати на комуналку зростали не так відчутно за рахунок зростання доходів українців. У 2009 році витрати киян на комунальні послуги зросли майже вдвічі (+ 46%) порівняно з попереднім роком, коли з 4 тис. 466 грн сукупного доходу родини 7,6% йшло на комуналку.

Ще на чверть зросли витрати на комунальні послуги у 2011 році, але беззаперечний рекорд був у 2014 році, коли суми у платіжках зросли на 126%. Тоді з 8 тис. грн середнього сукупного доходу майже 1 тис. грн треба було віддати за комунальні послуги (11,9% доходу родини). Наступного року вартість компослуг зросла ще на 76% і становила 16,2% доходу родини.

Абсолютний рекорд вартості комунальних послуг був у 2016 році, коли київська родина за двокімнатну квартиру мала віддати майже чверть своїх доходів (3 тис. 200 грн).

Наступного року тарифи знову зросли, але не так відчутно (+4%), до того ж підвищилися доходи родини, тому витрати на комуналку становили майже 19%. У 2018-му тарифи трохи знизились, тому й розходи на виплати теж впали до 15,5% від доходів родини.

У 2019 (станом на 31 жовтня) за двокімнатну квартиру в Києві треба було заплатити в середньому 3 тис 815 грн (+17%) за умови, що родина отримувала дохід в розмірі 21 тис 454 грн.

Виходячи з тих цін на газ, які затвердив уряд, можна прогнозувати, що у 2020 році (І квартал) за комунальні послуги (без квартплати) треба буде віддати 3 тис. 829 грн, якщо родина має середній дохід у розмірі 21 тис. 454 грн. У такому разі плата за тепло, спожитий газ, світло та воду відніматиме від родинного бюджету 17,8%.

Раніше «Слово і Діло» писало, що комунальникам можуть дозволити ламати двері квартир боржників, щоб примусово відключати від послуг.

Також ми розбиралися, як та хто може заощадити на комуналці під час опалювального сезону 2019-2020 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: