Бюджет України на 2020 рік: чи чекати українцям радикальних зрушень

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст
Василь Юрчишин

Державний бюджет на 2020 рік схожий на кошторис нинішнього року, радикальних зрушень не передбачається. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Економіст звернув увагу, що в бюджеті на 2020 рік закладено більш оптимістичний курс валют, ніж показник, який передбачено в цьогорічному кошторисі. Однак у цілому якихось кардинальних зрушень кошторис не передбачає, уточнив експерт.

На його погляд, уряд намагається акцентувати увагу на дорожньому будівництві, що непогано.

«Традиційно і очікувано те, що відновили депутатську субвенцію регіонам за рахунок того, що зменшили державний фонд регіонального розвитку. У першому читанні уряд намагався діяти за законом, але потім відновили субвенцію», – зазначив Жаліло.

Експерт також додав, що на 2020 рік скорочено видатки на субсидії, що пов'язано з підвищенням загальних доходів населення. Частина домогосподарств виходить з системи субсидування, уточнив він.

Економіст зазначив, що номінальне зростання заробітної плати за 9 місяців було на рівні 18%, що не могло не позначитися на розмірі доходів. При цьому тарифи залишаються приблизно на попередньому рівні, додав Жаліло.

В цілому, за його словами, всі бюджети в Україні вимушено соціально-орієнтовані.

Вночі або «під ялинку»: коли ухвалювали держбюджет у 2000-2019 рокахДержбюджет ще ніколи не ухвалювали так рано – в першій половині листопада. Але що стосується часу голосування – о другій годині дня, – це не рекорд.

«Зважаючи, як рахувати, але понад 60% стандартно йде на фінансування бюджетних потреб. Апріорі всі наші бюджети соціально-орієнтовані. Чи підвищилася соціальна орієнтація проти поточного року? Цього не варто було навіть чекати, грошей і без цього бракує. Чи орієнтований бюджет на розвиток? Радикально – також ні. Хіба що Мінрегіон акцентує на тому, щоб були проєкти розвитку. Однак немає радикальних змін, які давали б підстави говорити, що кошторис на 2020 рік – бюджет розвитку», – прокоментував Ярослав Жаліло.

За словами економіста, від початку не можна було розраховувати на бюджет розвитку. Він аргументував, щоб досягти змін в основі бюджетної політики, потрібно передбачати фундаментальні зміни в податковій політиці, міжбюджетних взаємовідносинах, плануванні бюджету.

«Поки цього не зроблено, розраховувати на те, що можна планувати більш чітку орієнтацію бюджету на розвиток, не доводиться», – констатував Жаліло. Крім того, про те, що не варто розраховувати на кардинально новий бюджет, свідчать ще два фактори, резюмував експерт.

Він також нагадав, що бюджет-2020 розроблявся колишнім складом Мінфіну та до того, як уряд презентував програму діяльності.

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, своєю чергою, зауважив, що зростання мінімальних соціальних стандартів у 2020 році буде символічним.

Економіст акцентував, що у 2020 році соціальні програми навряд чи зможуть розширити. До них можна віднести підвищення мінімальних соціальних стандартів: зарплат, пенсій, прожиткового мінімуму. На думку експерта, підвищення буде символічним.

Він додав, що навряд чи можна очікувати, що завдяки підвищенню соцстандартів вдасться простимулювати і внутрішнє споживання.

«Загалом Україні потрібен перехід на нову модель економічного зростання. Зараз у нас величезний споживчий розрив. У першому і другому кварталах витрати на кінцеве споживання можна порівняти з рівнем ВВП. Те, що ми створювали, відразу і проїдалося. Рівень інвестицій вкрай низький, щоб можна було очікувати розвитку нових економічних ніш», – підсумував Василь Юрчишин.

Нагадаємо, Верховна рада ухвалила державний бюджет на 2020 рік у другому читанні і в цілому.

Раніше «Слово і Діло» проаналізувало, на що і скільки в наступному році будуть витрачати бюджетні кошти.

Також «Слово і Діло» писало, як основні показники бюджету-2020 відрізняються від проєкту на 2019-й.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: