«Нафтогаз» наполягає на перенесенні точок передачі газу на кордон України з РФ

Читать на русском
Нафтогаз України має намір досягти домовленості про перенесення точок передачі газу на українсько-російський кордон і залучити до їх роботи європейські компанії, які могли б продавати російський газ і в Україні.

«Нафтогаз України» має намір досягти домовленості про перенесення «точок передачі газу» на українсько-російський кордон і залучити до їх роботи європейські компанії, які могли б продавати російський газ і в Україні.

Про це в понеділок заявив виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

«На жаль, не вдалося цього досягти, тому що ця європейська компанія поки відмовилася, але ми очікуємо, що багато європейських компаній, які раніше отримували газ від «Газпрому» в Словаччині, Австрії, Франції, Німеччини, Італії, отримуватимуть газ на кордоні України і Росії і зможуть потім цей газ продавати в тому числі і в Україні за ціною нижче, ніж, відповідно, ціна європейська, плюс вартість транспортування з Європи в Україну», - сказав він в ефірі «Громадського ТБ».

У суботу стало відомо, що Україна і Росія повинні до 29 грудня укласти новий транзитний договір строком на п'ять років. Мінімальний обсяг прокачування складе 65 млрд куб. м газу в 2020 році і по 40 млрд куб. м щорічно в період з 2021 по 2024 роки. Крім того, як повідомив глава Міненерго України Олексій Оржель, домовленостями також передбачено відмову України від нових позовів проти «Газпрому». При цьому, додав він, буде підписано угоду з «Газпромом» про виплату до кінця року «Нафтогазу» майже $ 3 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражного суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: