Договір про транзит газу: хто вплинув на РФ і що буде з цінами

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт
Володимир Воляполітичний експерт

Україна і РФ домовилися про новий документ щодо транзиту газу строком на п'ять років з можливістю пролонгації ще на десять років. За словами виконавчого директора НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка, всі документи сторони повинні підписати до 29 грудня, щоб почався транзит з 1 січня. Контракт буде включати транзит 65 млрд кубометрів газу в 2020 році, 40 млрд кубометрів газу в 2021-2024 роках. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук запевнив, що протягом опалювального сезону 2019-2020 років ціна на газ для населення і промисловості залишиться стабільною. У коментарі «Слово і Діло» експерт у сфері нерухомості Сергій Дяченко назвав компромісним новий договір про транзит із «Газпромом», хоча не можна вважати, що документ повністю в інтересах України.

«Умови за обсягом транзиту й термін дії договору – це компроміс. Не найкращий для нас, але краще, ніж річний контракт. Обсяги прокачування також прийнятні – на межі необхідного технологічного мінімуму, щоб ГТС України працювала. Добре, що домоглися виконання рішення арбітражу, і РФ виплатить відповідну грошову суму Україні», – прокоментував Дяченко.

Сергій Дяченко зауважив, що досягти домовленостей, незважаючи на довгі суперечки вдалося завдяки ЄС, який не може обійтися без російського газу.

«10 років тому країни ЄС ніби відсторонилися від газового конфлікту, вважаючи, що це господарська суперечка між РФ і Україною. Однак згодом стало зрозуміло, що це політичний конфлікт – продовження війни. Це було і в 2009 році, але європейці закривали очі. Зараз європейці на нашій стороні й допомогли досягти результату», – зазначив Дяченко.

Енергетик додав, що частково свою роль зіграла інформація про санкції проти «Північного потоку-2», але це не основний фактор.

«Нафтогаз» vs «Газпром»: історія судових тяжб у Стокгольмському арбітражіНафтогаз і Газпром судяться в Стокгольмському арбітражі з 2014 року. Поки в української компанії перемог більше.

На його думку, ціни на газ найближчим часом навряд чи кардинально зміняться вбік зростання. Енергетик пояснив, що ціни можуть залишитися стабільними, оскільки немає факторів, які б суттєво впливали на підвищення.

«По-перше, всі приготувалися до газової війни, закачали достатньо запасів газу до сховищ. Дефіциту газу взимку не буде. По-друге, температура не висока, грудень, як для зими, теплий. По-третє, на європейському ринку також немає передумов для підвищення цін», – пояснив Дяченко.

Енергетик підкреслив, що зараз важливі два принципових моменти. По-перше, щоб договір відповідав Третьому енергетичному пакету.

«Друге принципове для нас питання полягає в прямих постачаннях і торгівлі газом. Усе-таки росіяни завжди в пакеті ставили питання про відновлення прямих поставок. Подивимося, як вийде на практиці в подальшому», – підкреслив Сергій Дяченко.

Політолог-міжнародник Володимир Воля висловив думку, що досягти угоди з РФ допоміг фактор Німеччини і Франції.

Він нагадав, що лідери країн, зокрема Ангела Меркель, обіцяла зберегти транзит через Україну. На його думку, зараз у Путіна немає можливості, щоб не зважати на Меркель і Макрона.

За словами політолога, американські санкції проти «Північного потоку-2» не мали ніякого впливу, тому що їхня мета – винятково в площині внутрішньополітичної боротьби в США. «Демократи просто роблять так, щоб у Трампа земля під ногами горіла», – уточнив експерт.

Володимир Воля також звернув увагу на те, що термін дії договору з РФ становить 5 років з можливістю пролонгації.

«Це означає, що через 5 років у Німеччині буде інша влада, і в той час Росія буде вільна від зобов'язання зберегти транзит через Україну. І в Україні буде інша влада. Тобто це можуть бути останні 5 років транзиту російського газу через Україну», – припустив Воля.

Нагадаємо, 10-річний контракт між Україною і Росією про постачання і транзит газу закінчується 31 грудня 2019 року. З осені 2015-го Україна не імпортує природний газ за контрактом із «Газпромом», закуповуючи газ на своєму західному кордоні.

У 2018-2019 роках пройшло п'ять раундів тристоронніх (третьою стороною виступає Єврокомісія) газових переговорів на високому рівні.

Детальніше про історію судових тяжб з «Газпромом» – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: