Прямих закупівель російського газу не буде – Оржель

Читать на русском
Олексій Оржель заявив, що пакетна угода між Україною і Росією щодо газу, досягнута 20 грудня, не передбачає прямого постачання  російського газу в Україну.

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель заявив, що пакетна угода між Україною і Росією щодо газу, досягнута 20 грудня, не передбачає прямого постачання російського газу в Україну.

Про це він повідомив на брифінгу в Офісі президента.

За його словами, пункт про прямі постачання російського газу в Україну був виключений з протоколу.

«Ви побачите в протоколі те, що якщо потенційно (постачання – ред.) і будуть здійснюватися, лише на базі ціни європейського хабу. Але в рамках пакетних домовленостей, яких ми досягли, прямих постачань немає», - сказав він.

Як заявив Оржель, для України дуже важливо, що в протоколі «немає політичної ціни газу».

Також виконавчий директор групи «Нафтогаз» Юрій Вітренко повідомив, що українські компанії «Оператор ГТС» і «Нафтогаз» підпишуть контракти з «Газпромом» протягом тижня.

Своєю чергою, Олексій Оржель під час брифінгу розповів, що договір щодо газу між Україною і Росією включає транзитний договір на п'ять років з можливістю пролонгації договору на десять років.

Як відомо, у зв'язку з газовими домовленостями міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель, виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко проводять спільний брифінг.

Нагадаємо, 10-річний контракт між Україною і Росією про постачання і транзит газу закінчується 31 грудня 2019 року. З осені 2015-го Україна не імпортує природний газ за контрактом з «Газпромом», закуповуючи газ на своєму західному кордоні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: