Стали відомі деталі домовленостей з Росією щодо газу

Читать на русском
Як зазначив Оржель, після досягнення угоди на політичному рівнем всі контракти повинні бути підписані між компаніями.

Договір щодо газу між Україною і Росією включає транзитний договір на п'ять років з можливістю пролонгації договору на десять років.

Про це на брифінгу в Офісі президента сказав міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель.

За його словами, після досягнення угоди на політичному рівнем всі контракти повинні бути підписані між компаніями.

«Що дуже важливо – транзит буде», – сказав він.

Міністр наголосив, що «Газпром» виплатить 2,9 млрд доларів до кінця року за рішенням Стокгольмського арбітражу. При цьому Україна відмовляється від претензій за іншими позовами у Стокгольмі.

Оржель розповів, що контракт буде включати транзит 65 млрд кубометрів газу в 2020 році 40 млрд кубометрів газу в 2021-2024 роках.

«Нафтогаз» vs «Газпром»: історія судових тяжб у Стокгольмському арбітражіНафтогаз і Газпром судяться в Стокгольмському арбітражі з 2014 року. Поки в української компанії перемог більше.

За його словами, є розуміння про те, що тариф на транзит газу поступово зростатиме. При цьому він не назвав ставки транзиту, яка діятиме з 1 січня 2020 року.

Нагадаємо, 10-річний контракт між Україною і Росією про постачання і транзит газу закінчується 31 грудня 2019 року. З осені 2015-го Україна не імпортує природний газ за контрактом з «Газпромом», закуповуючи газ на своєму західному кордоні.

У 2018-2019 роках пройшло п'ять раундів тристоронніх (третьою стороною виступає Єврокомісія) газових переговорів на високому рівні.

Детальніше про історію судових суперечок з «Газпромом» – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: