Найгучніші скандали із «прослушкою» за останні п’ять років

Читать на русском

Технології розвиваються настільки стрімко, що зараз будь-яка таємна розмова чи листування може стати доступною для всього світу за лічені хвилини. Навіть провладні небожителі зараз почуваються незахищеними перед всюдисутніми «жучками». «Слово і Діло» пропонує пригадати найгучніші скандали із «прослушкою», у які потрапляли українські політики та чиновники за останні п’ять років.

«Трубу прорвало»

Один з останніх скандалів виник довкола директора ДБР Романа Труби, коли 19 листопада 2019 року з’явився Telegram-канал «Трубу прорвало». У ньому опубліковані тексти та аудіозаписи нібито з робочого кабінету, на яких чоловічий голос, схожий на голос Труби, говорить з іншими чоловіками про відкриття чи призупинення проваджень, обшуків та слідчих дій.

Зокрема, нібито Труба говорить з нібито керівником Офісу президента Андрієм Богданом, на одному з аудіозаписів обговорюється «підозра стосовно Уляни» (ймовірно, йдеться про ексочільницю МОЗ Уляну Супрун – ред.). На записах чутно голос, схожий на голос заступника Богдана Андрія Смирнова, який дає вказівки, кого допитувати, кого «підвісити», а кого «доганяти».

На записах голос, схожий на голос Труби, зупиняє обшуки на підприємствах Костянтина Жеваго, обговорює те, що Петро Порошенко не прийшов на допит, і те, що під час візиту МВФ не треба чіпати Приватбанк и НБУ.

Також є записи, де обговорюються «нафтові інтереси Коломойського», «американські вибори» та «справи Порошенка».

«Юзік» у Кривому Розі

У листопаді 2019 року виключений з фракції «Слуга народу» нардеп Антон Поляков у своєму Telegram-каналі опублікував запис розмови між депутатами і начальником поліції Кривого Рога.

На аудіозаписі чоловік представився нардепом Юрієм Корявченковим (актор «Юзік» з «Кварталу 95» – ред.). Загалом у записі йдеться про те, що «слуги народу» особисто контролюватимуть справи в місті та як їх повинна «супроводжувати» поліція. Один з учасників наголошує, що «ви в місті президента» і «в нас за спиною президент».

Також йшлося про роль директора ДБР Романа Труби, мовляв, «якщо хтось із прокурорських буде заважати, ми будемо вносити ЄРД за ним».

Цей запис рікошетом зачепив новопризначену заступницю міністра інфраструктури, про яку чоловіки у фривольній формі говорили, що вона нібито отримала посаду через ліжко. До слова, жінку звільнили і зараз вона позивається до Міністерства інфраструктури.

Тимошенко-Коломойський

Весною 2019 року в мережі з’явилася телефонна розмова, ймовірно, між лідером «Батьківщини» Юлією Тимошенко та олігархом Ігорем Коломойським.

Відповідний запис, нібито зроблений у лютому, оприлюднено 7 березня на британському сервісі Liveleak, який ще називають «сайтом зливів».

На аудіозаписі жіночий голос, схожий на голос Тимошенко, вітає Коломойського з Днем народження, дякує «за те, що ти можеш бути справжнім другом і справжнім партнером у всіх найважливіших справах» та бажає Коломойському, щоб йому «дали спокій».

У відповідь нібито Коломойський каже: «Ми ж поки мети не досягнемо – ми не заспокоїмося». У мережі періодично з’являються телефонні розмови Коломойського або наближених до нього осіб. В інтернеті є записи ексглави ЦВК Михайла Охендовського в офісі «Укропу», розмови олігарха з депутатами Іванчуком із «Народного фронту» і Мустафою Найємом, а також відео зустрічі Коломойського і Тимошенко, фото Луценка з олігархом в Амстердамі.

Порошенко та реформи

У лютому 2019 року Олександр Дубінський у своєму Facebook оприлюднив аудіозапис розмови з голосом, схожим на Петра Порошенка, і голосом, схожим на голос голови Нацкомісії з цінних паперів Тимура Хромаєва.

На записі нібито Порошенко зателефонував чиновникові, щоб з’ясувати, для чого той написав пост у Facebook про недостатність реформ у банківській сфері. Під час бесіди Порошенко перейшов на підвищені тони, почав розмовляти російською мовою, при цьому використовуючи нецензурну лексику і звертаючись до Хромаєва на «ти». Чиновник підтвердив, що це він написав пост, але не розцінив його як критику. Згодом Порошенко пообіцяв на це відреагувати відповідно і не забув привітати Хромаєва зі святом.

Акваріум Холодницького

Запеклі друзі з НАБУ встановили «жучок» в акваріумі кабінету керівника САП, де було зафіксовано, що Назар Холодницький обіцяв «порішати» деякі кримінальні справи. У квітні 2018 року НАБУ опублікувало в YouTube фрагменти записаних розмов керівника САП.

У НАБУ наголосили, що прослуховування проводилося на підставі ухвали слідчого судді в рамках розслідування кримінального провадження, зареєстрованого ГПУ.

Зупинимося на трьох найцікавіших моментах запису. Перший – спроба підкупити виконувачку обов'язки міністра охорони здоров’я Уляну Супрун. За квартиру під Києвом її просили посприяти у виділенні мамографа місцевій лікарні. Назар Холодницький на записах пояснює свідку, що треба говорити під час свідчень у суді.

Друга – так звана справа «Золотого мандарина». Нардеп VIII скликання Логвинський зі своєю дружиною, суддею Європейського суду з прав людини, за підтримки заступниці міністра юстиції, начебто спробував заволодіти бюджетними 54 млн гривень. Йдеться про спробу виграти в Європейському суді справу проти України від імені компанії «Золотий мандарин». На записах, оприлюднених НАБУ, Логвинський розмовляє із Холодницьким, який обіцяє «посприяти» у вирішенні справи.

Третій момент стосується збагачення ексголови НАЗК Наталії Корчак. Під час розслідування справи виплати керівництвом Нацагенства собі величезних премій слідчі НАБУ намагалися через САП отримати дозвіл на обшук у Корчак, але отримали відмову.

Саакашвілі-Курченко

На початку грудня 2017 року Генпрокуратура оприлюднила запис відео начебто розмови експрезидента Грузії Міхаіла Саакашвілі та Сергія Курченка, де вони домовляються про співпрацю.

Прокуратура стверджувала, що Саакашвілі звернувся «через довірену особу до Курченка, що переховується від правоохоронців у Москві, з пропозицією фінансування діяльності Саакашвілі в обмін на інтереси членів злочинного угрупування».

Плівки Оніщенко

У грудні 2016 року з'явився аудіозапис розмови двох чоловіків, голоси яких схожі на Онищенко та Олеся Довгого. Запис одному з інтернет-видань надав сам Онищенко. Майже 40-хвилинне аудіо, за словами Онищенка, зроблене у вересні в Італії. На записі обговорювалася схема повернення Онищенка до України. Сам втікач запевняв, що це лише частина компромату, який колишній нардеп записав на власний годинник. Онищенко неодноразово заявляв, що має записи розмов з Порошенком та іншими політиками, але зрештою так нічого й не оприлюднив.

Раніше «Слово і Діло» писало, що Труба визнав, що голос на «прослушці» схожий на його.

Також ми повідомляли, що закон про «прослушку» НАБУ і ДБР набув чинності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: