Записи Холодницького не можуть бути використані правоохоронцями як докази

Читать на русском
На думку юристів, поки що голові САП не загрожує кримінальне переслідування, оскільки записи, зроблені в його кабінеті, не свідчать про якийсь злочин.
Назар ХолодницькийСлово і Діло

Скандал із прослуховуванням у кабінеті керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького поки що не загрожує чиновнику кримінальним переслідуванням, незважаючи на те, що на його адресу висловлюються досить серйозні звинувачення. Чи містять записи робочих розмов Холодницького докази того, що в його діях був склад злочину, та чи можуть вони бути доказом у суді, «Слово і Діло» розпитало адвоката Столичної колегії адвокатів Геннадія Дубова.

«Спочатку потрібно уточнити, що кримінального провадження щодо Холодницького поки що немає, якісь підозри йому не оголосили. До Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів надійшли скарги з Генпрокуратури та НАБУ. За результатами розгляду дисциплінарної справи, одним із варіантів санкцій може бути подання на звільнення. Скоріш за все, це й було основною метою подачі скарг», – пояснив Дубов.

Від вимагання до зливу інформації: що не поділили Ситник і ХолодницькийУ дисциплінарній скарзі директора Антикорупційного бюро викладені факти можливих зловживань Назара Холодницького у восьми кримінальних справах.

Щодо прослуховування в кабінеті Холодницького, то, за словами адвоката, в Кримінальному процесуальному кодексі України є стаття 255, яка забороняє використовувати інформацію, що була отримана в результаті негласних слідчо-розшукових дій для будь-яких цілей поза межами кримінального провадження.

«Питання в тому, наскільки взагалі законним є надання таких відомостей Кваліфікаційно-дисциплінарній комісії. Зважаючи на КПК, ці записи не можуть використовуватися як доказ. Хоча, за моєю інформацією, практика використання матеріалів негласних слідчо-розшукових дій при розгляді дисциплінарних скарг на прокурорів існує», – додав Дубов.

На думку юриста, в записах немає нічого кримінального, судячи з розмов, іде нормальний робочий процес.

«Можливо, в сукупності з якимись документами, діями або домовленостями, наприклад, про отримання якоїсь вигоди, ці записи мали б вагу. Але інформації про якісь правопорушення я не почув. Про ненормативну лексику не будемо говорити, оскільки ці записи – не публічний виступ. Навіть із точки зору прокурорської етики, на звільнення він не налаявся», – зазначив Дубов.

Як довго протримається альянс ГПУ з НАБУ та чи звільнять Холодницького?Луценко просить звільнити Назара Холодницького з посади. Керівника САП можуть відсторонити з посади на час слідства. В ситуації розбирались експерти.

За його словами, у справі Труханова Холодницький думає ширше, ніж просто прокурор, і міркує про те, що якщо зараз посадити мера, то можна втратити Одесу.

Історія про екс-голову НАПК Наталію Корчак також спливла на записах голови САП. Корчак не вказала в декларації за 2016 рік іномарку Skoda Octavia, яку записала на свекруху, а НАБУ за цим фактом проводить розслідування.

«Формально можна угледіти ознаки злочину, тому що слідчі зафіксували, як вона використовувала незадекларовану недорогу машину. Але в Кримінальному кодексі є положення про малозначущі діяння, які, маючи формальні ознаки складу злочину, не становлять суспільної небезпеки. Мабуть, це й мав на увазі Холодницький, говорячи слідчому, що він не тими справами займається», – пояснив Дубов.

Як зазначив юрист, самі записи не свідчать про злочин, а можуть бути лише частиною доказу якогось епізоду. Але для цього кожен такий епізод має бути розгорнутий і підтверджений іншими доказами.

Про що йдеться на записах Холодницького, читайте в нашому матеріалі.

Також ми писали, що в Transparency прокоментували скандал із керівником САП.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: