«Справа Саакашвілі-Курченка»: правдоподібність аудіозапису та причетність третіх країн

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Хоча запис і оприлюднили нібито як доказ, але що в ньому такого, що підпадає під кримінальну відповідальність? У цій ситуації можна говорити про те, що Саакашвілі може нести лише політичну відповідальність, але не кримінальну.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, оцінюючи ситуацію з оприлюдненням аудіозапису розмови Міхеіла Саакашвілі з олігархом Сергієм Курченком.

«Кримінальна справа тут безперспективна. Якщо говорити про голос Курченка, то дійсно є питання. Чи то в нього тембр зміцнів, то чи під уже наявну інформацію були зроблені конкретні записи? Стверджувати щось поки зарано. У кожному разі, необхідно, щоб була проведена незалежна експертиза», – зазначив політолог.

Він уточнив, що залишається незрозумілою процесуальна сторона цього питання.

«Чи був дозвіл суду на прослуховування розмов? Які носії використовувалися, технічні засоби, відкритим зв'язком або через месенджер проводилися переговори?», – додав експерт.

Саакашвілі та Курченка можна підозрювати в чому завгодно. Вони можуть бути негідниками, корупціонерами, але точно не дурнями, щоб вести такі розмови відкрито.

«Дурна людина не стане президентом Грузії й мільярдером. Тобто говорити відкритим зв'язком вони б навряд чи стали», – підкреслив він.

Значить, імовірно, вони говорили через месенджер, припустив політолог.

«А якщо через месенджер, то виникає запитання, хто має технічні можливості зняти інформацію з месенджерів. В українських спецслужб такої можливості немає, а значить, це могли робити треті країни? У чиїх інтересах, для чого? Поки виникає забагато запитань. І ці запитання виникнуть, якщо справу передадуть до суду, а записи використовуватимуть проти Саакашвілі, а не просто, щоб посіяти паніку в лавах прихильників імпічменту», – резюмував Кость Бондаренко.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що оточення Саакашвілі отримало з Росії близько 500 тисяч доларів на фінансування мітингів з метою повалення влади в Україні.

Тим часом сам Саакашвілі заявив, що навіть не знайомий із Курченком.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: