Скасування недоторканності Порошенка: які мотиви та чи будуть наслідки

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог
Сергій Биковполітичний експерт

Парламентська фракція «Слуга народу» голосуватиме за зняття депутатської недоторканності з п'ятого президента України, лідера партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка. Таку заяву зробила нардепка від СН Ірина Верещук. Водночас у ДБР підтвердили проведення розслідування проти Порошенка. У коментарі «Слово і Діло» політолог Андрій Дуда не виключив, що монобольшість може знайти голоси для скасування недоторканності, але серйозних наслідків це не спричинить.

На його думку, в такій спосіб команда нового президента створює інформаційний шум і намагається відтінити ті труднощі та помилки в соціально-економічній політиці, які виникли.

Андрій Дуда аргументував, що сьогодні існує проблема недовиконання бюджету на 2019 рік, за податками та на митниці ситуація катастрофічна. Також є проблема з бюджетом-2020 року, який вийшов дуже антисоціальним, зазначив він. Експерт звернув увагу, що згідно з кошторисом з травня 2020 року підвищується субсидіальний мінімуму з 15% до 20%, що вилучить велику кількість людей з-поміж субсідіантів.

«Переслідування попередників – дуже популярна в суспільстві форма перевести увагу зі своїх невдач», – додав політолог.

Також Андрій Дуда акцентував, що у нової команди не дуже добре складається ситуація з виконанням обіцянок. Він нагадав заяви Зе-команди про те, що епоха бідності та корупції з їх приходом закінчується.

«Звісно, не відразу, коли запрацюють всі інституції, але пройшло доволі часу, але подібні заяви означають, що нова команда збільшить дохідну частину бюджету. Однак у результаті доходи кошторису-2020 навпаки зменшилися. Більше того, періодично з'являється інформація про проблеми з виплатою зарплат вчителям та лікарям», – прокоментував Андрій Дуда.

Він переконаний, що так зване «переслідування» попередників – технологічний почерк команди Зеленського.

Також експерт додав, що судової перспективи процес проти Порошенка не має, це суто спекулятивний маневр.

«Якщо нова команда перейде до переслідування, то Європа на це очі не закриє, можливі й санкції проти українського керівництва. Навряд чи хтось у вільній Європі дозволить переслідувати експрезидента тільки тому, що це відіб'ється на чиїхось рейтингах», – констатував Дуда.

Глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков іншої думки. Він висловив переконання, що залучення Порошенка до кримінальної відповідальності виглядає можливим, якщо ДБР формально підготувало правильно всі документи.

Рейтинги довіри до президентів УкраїниУ Володимира Зеленського та українців досі медовий місяць, його рівень довіри хоч і знизився, але не набагато. Дивимося, як було в інших президентів.

«Тоді ГПУ передасть їх до парламенту, який підтримає і дасть можливість залучати Порошенка до відповідальності. Це своєю чергою дозволить проводити прослуховування та негласні слідчі дії стосовно Петра Порошенка. Тоді всі докази, які ГПУ або ДБР збиратимуть, стануть легальними», – пояснив Биков.

Він прогнозує, що далі це дозволить збирати інші докази для інших кримінальних проваджень.

Відзначимо, раніше в пресслужбі Петра Порошенка назвали проєкт підозри, яке Держбюро розслідувань передало до Генпрокуратури, нічим іншим, як «російським замовленням».

Чи вдавалося хоча б одному президенту України зберегти свій рейтинг до кінця каденції – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: