Труба розповів про перебіг справ щодо Порошенка

Читать на русском
Директор ДБР Роман Труба розповів про проєкт підозри експрезиденту Петру Порошенку у справі про призначення членів Вищої ради правосуддя.

Директор ДБР Роман Труба розповів про проєкт підозри експрезиденту Петру Порошенку у справі про призначення членів Вищої ради правосуддя.

Як він розповів в інтерв'ю LB.ua, під час розслідування було беззастережно доведено, що експрезидент діяв «всупереч виконанню своїх повноважень".

У проєкті підозри йдеться про дві статті - «публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу...» і «зловживання владою або службовим становищем».

Труба уточнив, що справу порушено за фактом впливу на конкурсну процедуру з вибору членів Вищої ради правосуддя, а також призначення двох членів ВРП.

Він пояснив, звідки в справі взялася перша стаття. «Йдеться про те, що шляхом призначення членів ВРП колишній президент мав намір впливати і захопити державну владу».

Також Труба заявив, що є багато інших деталей, які він не може назвати. «Президент країни - це гарант Конституції, гарант дотримання всіх законів. І є процеси, які стосуються виконання його повноважень. Своїми діями президент не може порушувати ті норми, які в ньому прописані. Під час розслідування було безперечно, як на мене, доведено, що президент діяв всупереч виконанню своїх повноважень, порушуючи норми, передбачені проведенням цього конкурсу, і при призначенні осіб на ці посади. Саме ці факти були чітко встановлені слідчими і саме це лягло в основу проєкту підозри», - сказав він.

Також глава ДБР повідомив, що є зрушення у провадженні про «введення воєнного стану на територію України з метою можливої ​​узурпації влади», хоча своє ставлення до справи не озвучив. «Сподіваюся, що результат ми отримаємо дуже швидко. Це провадження - одне з найбільш чутливим, оскільки стосується моряків», - додав Труба.

Крім цього, він прокоментував справу про поїздку Порошенка на Мальдіви і нібито підробку документів про це. Факт цього поки не встановлено - за словами Труби, у справі є «ускладнення». «Це провадження ускладнюється тим, що ми повинні отримати дуже багато інформації від інших держав. На жаль, зараз я можу констатувати факт неналежної роботи деяких державних установ, що ускладнює встановлення істини в цій справі. Дуже мало інформації в державних органах України щодо цієї поїздки», - сказав Труба.

Глава ДБР також повідомив, що проєкту підозри в справі про «ухилення від сплати податків щодо купівлі-продажу телеканалу Прямий» немає.

Нагадаємо, ДБР отримало доступ до паспортних даних дипломатичного та службового паспорта експрезидента Петра Порошенка, що перебувають у Міністерстві закордонних справ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: