Третій місяць роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати обіцянки Кабінету міністрів Олексія Гончарука. За три місяці роботи Гончарук та його міністри дали 483 обіцянки (не рахуючи обіцянок з програми діяльності уряду), виконали – 35, провалили – 15.

Безпосередньо за третій місяць роботи члени Кабінету міністрів дали 163 обіцянки (виконали – 11 і провалили – 6). Більшість із них пов'язані з охороною здоров'я та соціальним захистом (37 зобов'язань), інфраструктурою (24), економікою і фінансами (23), національною безпекою (22), політикою і держуправлінням (21). Найменше уряд, як і раніше, обіцяє у сфері екології.

Головною проваленою обіцянкою можна вважати слова прем'єра Гончарука про те, що Україна увійде в опалювальний сезон без проблем. «Хочу запевнити суспільство, що ми поставили собі за мету, щоб жодна людина не залишилась без тепла. Люди не повинні відповідати за безгосподарність і недолугість окремих чиновників», – запевняв глава уряду. Але станом на кінець листопада в деяких містах України – Новояворівську, Новому Роздолі, Світловодську, Куп'янську – опалення досі немає.

З цим пов'язана ще одна невиконана обіцянка Гончарука: 13 листопада він заявив, що через кілька днів у Новояворівську відновлять теплопостачання. Подачу тепла в місті почали за 8 днів після заяви прем'єра, але один із мікрорайонів досі без опалення через аварію.

Також прем'єр не виконав обіцянку на початку листопада запустити Державну митну службу. Кабмін поки не надав новій митниці повноваження, і її територіальні підрозділи ще не працюють.

Міністр фінансів Оксана Маркарова не виконала обіцянку про те, що Кабмін цьогоріч внесе до Верховної ради трирічну бюджетну декларацію на 2021-2023 роки. Міністр перенесла виконання своєї обіцянки на літо наступного року.

Чек-ліст реформ: Раді та Кабміну стає важче виконувати доручення ЗеленськогоЯкі доручення Володимира Зеленського Рада і Кабмін не встигнуть виконати до 1 грудня – розібралося Слово і Діло.

За третій місяць роботи Кабмін виконав 11 зобов'язань. Прем'єр-міністр і міністр енергетики Олексій Оржель виконали обіцянку виплатити шахтарям заборгованість із заробітної плати. Верховна рада ухвалила урядовий законопроект про зміни до держбюджету-2019, в ньому на виплату зарплати шахтарям передбачено 1 млрд грн. 13 листопада кошти вже перерахували на рахунки шахт.

Також Гончарук виконав обіцянку до кінця року визначити підприємства, які підлягають приватизації. Кабінет міністрів вже передав до Фонду державного майна 415 підприємств на продаж.

Оржель також виконав обіцянку з січня 2020 року ввести «страхову» ціну на газ для населення. Кабінет міністрів ухвалив відповідне рішення: з січня кожен споживач України до 1 травня 2020-го автоматично стає учасником програми. Відпускна ціна від «Нафтогазу» для них складе 6,96 грн за кубометр.

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов, як і обіцяв, представив дорожню карту моніторингу обігу земель. Міністр представив проєкт «Відкрита земля», головна мета якого – забезпечити прозорість і відстеження земельних відносин.

Відзначимо, всього у Кабінету міністрів 433 обіцянки в процесі. Ми ще не можемо надати їм статус «виконано» чи «не виконано». «Слово і Діло» щодня стежить за їх реалізацією та збирає проміжні результати.

Нагадаємо, раніше ми писали, як Кабінет міністрів виконував обіцянки протягом другого місяця роботи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: