«Піррова перемога»: що показало голосування за ринок землі і чого чекати далі

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Після декількох годин дискусій, блокування трибуни та сварок Верховна рада в першому читанні та за основу проголосувала за проєкт закону № 2178-10 від «Слуги народу» про продаж сільськогосподарської землі. «За» проголосували 227 депутатів від СН, при цьому троє висловилися «Проти», 16 нардепів утрималися, а один – не голосував. Також документ підтримали 13 позафракційних депутатів. Політолог, експерт-міжнародник в коментарі «Слово і Діло» Володимир Воля висловив побоювання з приводу активізації протестних настроїв у суспільстві через таке рішення.

На думку експерта, президент України Володимир Зеленський у своїй політичній кар'єрі «перетнув Рубікон».

Володимир Воля звернув увагу, що закон про продаж землі підтримувала тільки влада, і ніхто більше.

«Фактично ВР у цьому питанні розділилася навпіл. Можна вважати, що у Зеленського на поточному етапі два варіанти розвитку подій – або повернутися і відступити, або отримати заслужену «піррову перемогу», – зауважив Воля.

При цьому він нагадав, що, хоча ВР за кількістю голосів розділилася навпіл, на стороні опонентів Зеленського близько 70% виборців, що підтверджують результати соціологічних опитувань.

Однак земельне питання занадто резонансне, що дає підстави для масштабних акцій протесту вже найближчим часом, застеріг експерт.

«Чи буде протестний потенціал підкріплений ресурсами для його масштабної реалізації? Не виключено, що протестну хвилю почнуть піднімати вже сьогодні», – прокоментував Володимир Воля.

Рада попередньо схвалила запровадження ринку землі: як голосували нардепиВідкриття ринку землі в Україні Верховна рада схвалила в першому читанні. Підтримали 240 депутатів – Слуга народу і позафракційні.

Політичний аналітик Валентин Краснопьоров запевнив, що найбільш ганебно проявила себе партія Святослава Вакарчука «Голос», більшість депутатів якої просто утрималися під час голосування.

«Страус голову в пісок засунув», – відреагував аналітик у Фейсбук.

Однак в цілому Краснопьоров позитивно оцінює рух до відкриття ринку землі.

«Перше читання є. Ура. Це крок до того, що в Україні з'явиться відкритий ринок землі», – написав аналітик у Фейсбук.

Краснопьоров висловив думку про те, що прихильники «Європейської солідарності», які критикують зараз закон про ринок землі, виступили б «за», якби такий же закон впроваджувала партія. Він не виключив, що до другого читання «ЄС» і «Голос» запропонують багато правок.

Нагадаємо, згідно з опитуванням Центру Разумкова понад 68,3% українців проголосували б на референдумі за продовження мораторію на землю.

Детальніше про те, як голосували нардепи за ринок землі в Україні – за посиланням.

Раніше юрист пояснив, що Зеленський пропонує змінити в законопроєкті про продаж землі.

Також «Слово і Діло» запитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка, чи потрібно обов'язково проводити референдум про продаж землі та наскільки це відповідає Конституції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: