Обшук у екснардепа Дубневича: стали відомі деталі справи

Читать на русском
Під час слідчих дій у колишнього члена парламенту вилучили низку документів, які є доказами у справі про можливу легалізацію коштів.
Богдан Дубневичфото: galinfo

Детективи Національного антикорупційного бюро під час обшуків у колишнього народного депутата Богдана Дубневича вилучили мобільний телефон iPhone XS, копії різних документів та два аркуші паперу з його декларації за 2016 рік, які стосуються грошових активів.

Про це йдеться в ухвалі Вищого антикорупційного суду від 5 листопада, повідомляє «Слово і Діло».

Зокрема, серед документів були наступні: договора дарування грошових коштів; договір розписки; договір безвідсоткової цільової позики та інші. На вилученому телефоні було знайдено листування з контактом «Місьонг», ймовірно, ідеться про директора фірми «Корпорація КРТ» Олега Місьонга, який є підозрюваним у справі про заволодіння понад 93 млн грн філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця». В цій справі також повідомили про підозру братові Богдана Дубневича Ярославу. За версією слідства, він є організатором схеми. Нещодавно суд взяв його під варту з альтернативою 90 млн грн застави, яку за нього пізніше внесли.

На флешці детективи знайшли контакт «Кучма» з телефоном. Швидше за все, йдеться про Ігоря Кучму, який є підозрюваним у справі про привласнення природного газу НАК «Нафтогаз України» вартістю понад 1,4 млрд грн. На думку слідства, менеджмент компаній-власників Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ, бенефіціарами яких є брати Дубневичі, привласнили понад 300 млн кубічних метрів газу та використали його для виробництва електроенергії. Цю енергію надалі продали державному підприємству «Енергоринок». Втім, сам газ був придбаний за пільговою ціною з умовою його використання для вироблення електроенергії та опалення для населення. Вилучене майно було визнано речовими доказами. Тому детектив просив накласти на них арешт. Вивчивши клопотання, суд його задовольнив.

Крім того, в рішенні оприлюднили деякі деталі провадження. За версією слідства, Богдан та Ярослав Дубневичі можуть бути причетні до легалізації коштів, одержаних від привласнення газу НАК «Нафтогаз України» упродовж 2013-2017 років. Йдеться про суму понад 2 млрд грн (еквівалент 67 млн євро). Як встановило слідство, більшість з цих коштів була перерахована власниками Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ на рахунки компанії «Корпорація КРТ», бенефіціарами котрої є брати Дубневичі. Надалі ці кошти нібито за фіктивними договорами перерахували низці підприємств, що мають ознаки «фіктивності». Таким чином ці кошти були виведені у тіньовий обіг, з метою подальшого маскування їх незаконного походження.

Слідство вважає, що ці кошти пройшли такий шлях з метою відмивання та повернення кінцевим бенефіціарам в Україну. Серед фірм з ознаками фіктивності були встановлені такі: ТОВ «Глобал Сістемз»; ТОВ «Інтертеймент Груп» і ТОВ «Вест Метал Груп». Ці фірми, за даними слідства, після одержання коштів від «Корпорації КРТ» мали фінансові операції з офшорними компаніями.

Детективи дізналися, що «Корпорація КРТ» упродовж 2012-2017 років перерахувала понад 7 млн доларів кіпрському офшору KRT Investments LTD. Ці кошти були частково отримані корпорацією з розрахункових рахунків ТОВ «Енергія - Новий Розділ» та ТОВ «Енергія - Новояворівськ». Разом з тим слідством встановлено, що впродовж 2013-2018 років компанії в Україні, які входять до сфери контролю Дубневичів та членів їх родин, отримали кошти у розмірі більше 39 млн євро у вигляді кредитів від компаній з Кіпру та Латвії, пов'язаних із самими Дубневичами.

До таких компаній, зокрема, належать: ТОВ «НР Солар», ТОВ «Цетуля Солар», ТОВ «Солар Грін Тех», ТОВ «Ліг Агро», ТОВ «Львівбудмакс-Інвест» і ТОВ «ТЦ «Роксолана». Так, «Енергія-Новий Розділ» отримала від кіпрського офшору ES Energy Invest LTD 3 млн дол; «Цетуля Солар» – 8 млн євро і «Ліг Агро» – 3 млн євро. Фірма «Ліг Агро» також одержала 100 тисяч дол. від латвійської фірми SIA Baltinvest Holding, а компанія «Львівбудмакс-Інвест» – 4,24 млн дол. від кіпрського офшору Suntown Projects LTD.

У НАБУ також встановили особу, яка може допомагати у легалізації цих коштів в Україні. За даними слідства, ця особа до 2017 року отримувала доходи від ТОВ «Корпорація КРТ» та від інших компаній, підконтрольних Дубневичам.

Також до цього може бути причетна ще одна людина, яка часто літає до Кіпру на незначну кількість днів, імовірно з метою супроводу діяльності кіпрських офшорів. Детективи встановили, що він неодноразово приїздив до офісу, в тому числі з метою зустрічі з Дубневичами. Особисто Богдан Дубневич викликав цю людину ймовірно для обговорення питань, пов'язаних із діяльністю зазначених вище компаній, бенефіціаром яких він є.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: