Транзит газу з РФ: які умови можуть бути компромісним варіантом

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Україна повинна продовжувати відстоювати свої позиції та не піддаватися впливу й шантажу з боку РФ або Єврокомісії. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

За його словами, ще на позаминулих консультаціях «Нафтогаз» пропонував компромісний варіант.

«Зокрема, підписується довгостроковий десятирічний контракт на європейських засадах з мінімальним показником обсягів транзиту у розмірі 60 мільярдів кубометрів на рік проти нинішніх 110 млрд кубометрів, які сам «Газпром» вписав і жодного разу не виконав. Плюс потрібна опція до 30 мільярдів кубометрів додаткового транзиту і за таких обставин зниження транзитного тарифу. Тобто принцип «Чим більше транзитуємо, тим менше транзитний тариф», – окреслив компромісні умови енергетик.

Експерт підкреслив, що Україна не повинна відступати від цього варіанту, навіть якщо партнери проти. Він аргументував, що у нас запасів достатньо, щоб пережити зиму.

Початок опалювального сезону в Україні в 2014-2018 рокахОпалювальний сезон в Україні стартує найчастіше на початку жовтня. На підключення всіх об'єктів в країні йде близько місяця.

Крім того, були проведені навчання з розвороту системи в реверс, якщо не буде імпорту газу за реверсом, зауважив Гончар.

На його думку, зимовий період Україна спокійно може протриматися та не піддаватися шантажу.

Енергетик звернув увагу, що Росія робить все для того, щоб посилити свою позицію, що підтверджує дзвінок Путіна до Меркель.

«Корпоративний сектор тиск витримає. Слабка ланка – позиція політичного керівництва. РФ робить ставку на це й починає роздмухувати посили, мовляв, позиція «Нафтогазу» дуже жорстка, а «Газпром», навпроти, готовий чути партнера», – уточнив Гончар.

Експерт наголосив, що РФ намагається внести елемент штучного розколу. Однак поки що позиція України на консультаціях була консолідованою, уточнив він.

На його переконання, Україна виграє, якщо зможе зберегти консолідовану позицію в перемовинах із РФ і Єврокомісією надалі.

«Якщо Зе-команда обере таку ж позицію, як в питанні врегулювання конфлікту на Донбасі, то це буде шлях до катастрофи», – резюмував Михайло Гончар.

Нагадаємо, заступник голови Єврокомісії з енергетичного союзу Марош Шефчович заявив, що розчарований переговорами щодо транзиту російського газу територією України. Він зазначив, що тристороння зустріч щодо транзиту газу з РФ Україною не принесла плодів.

Також, за словами виконавчого директора НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка, Росія хоче, щоб Україна відмовилася від компенсацій, які згідно з рішенням Стокгольмського арбітражного суду російський «Газпром» повинен виплатити «Нафтогазу».

«Слово і Діло» подивилося, коли в 2014-2019 роках всі об'єкти в Україні були з теплом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: