Туск рекомендує лідерам 27 країн ЄС погодитися на відтермінування Brexit

Читать на русском
Глава Євроради Дональд Туск рекомендує лідерам 27 країн Євросоюзу погодитися на перенесення за запитом Лондона на 31 січня 2020 року дати виходу Великобританії зі складу співтовариства.

Глава Євроради Дональд Туск рекомендує лідерам 27 країн Євросоюзу погодитися на перенесення за запитом Лондона на 31 січня 2020 року дати виходу Великобританії зі складу співтовариства, передає AP.

«Після рішення прем'єр-міністра [Великобританії] Бориса Джонсона призупинити процес ратифікації угоди про вихід і щоб уникнути Brexit без угоди я буду рекомендувати 27 країнам ЄС прийняти запит Сполученого Королівства про відстрочку», - сказав він.

За словами глави Євроради, він запропонує лідерам прийняти відповідне рішення письмової процедури. Це означає, що екстрений саміт глав держав і урядів скликати не доведеться. «Для цього я запропоную письмову процедуру», - зазначив він.   У вівторок увечері британський парламент у другому читанні прийняв законопроект з включеним в нього текстом нової угоди з Євросоюзом про умови «розлучення». Таким чином, угода про Brexit, досягнута на саміті ЄС 17 жовтня, по суті була схвалена британськими парламентарями. За проголосували 329 членів Палати громад, проти висловилися 299 народних обранців. Це було перше голосування в парламенті, вигране урядом Джонсона з моменту його приходу до влади в липні цього року.

Проте вже через кілька хвилин кабмін зазнав вкрай болючої поразки з ключового питання про терміни розгляду білля про Brexit Палатою громад. Уряд відводив всього три дні на те, щоб парламентарі розглянули і в третьому читанні прийняли закон, який регулюватиме майбутній процес Brexit. Розглядати настільки важливий документ за таке нетривалий час відмовилися 322 депутата, тоді як 308 були готові працювати в запропонованому Джонсоном графіку.

Таким чином, до розгляду законопроекту депутати зможуть приступити не раніше 28 жовтня, коли до встановленої крайньої дати Brexit залишиться всього три дні. Це означає, що шансів бути прийнятим в термін у цього законопроекту фактично немає.   Великобританія повинна була покинути ЄС 29 березня 2019 року, тобто через два роки після подачі письмового повідомлення про вихід із товариства.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: