В ЄС заявили, що угода про Brexit можлива вже цього тижня

Читать на русском
Великобританія і Євросоюз настільки близькі до укладення угоди щодо Brexit, що текст угоди може бути опублікований вже 16 жовтня.

Великобританія і Євросоюз настільки близькі до укладення угоди щодо Brexit, що текст угоди може бути опублікований вже 16 жовтня.

Про це повідомляє газета The Guardian з посиланням на британські і європейські джерела.

За інформацією видання, прорив став можливий завдяки тому, що Лондон пішов на великі поступки в питанні митного контролю після Brexit. Так, The Guardian пише про те, що митний кордон буде проходити по Ірландському морю, що відокремлює основну частину Великобританії від острова Ірландія. Як повідомляється, Лондон міг піти на подібний крок, отримавши гарантії, що у Північної Ірландії будуть застосовуватися ті ж митні правила, що і у всій решті Великобританії. Деталі цього механізму не повідомляються.

The Guardian вказує на те, що британському прем'єр-міністру Борису Джонсону знадобиться ще домогтися ухвалення цієї угоди парламентом, в тому числі депутатами Демократичної юніоністської партії Північної Ірландії (ДЮП), які раніше рішуче відкидали можливість появи кордону по Ірландському морю.

Новинний сайт huffingtonpost.co.uk з посиланням на джерело в ДЮП уже повідомив, що партія не підтримає нову угоду британського прем'єра, якщо той піде на нові поступки щодо Північної Ірландії. Поки не ясно, чи йде мова про вже узгоджені пропозиції Лондона або про ті, які можуть виникнути.

Великобританія повинна покинути ЄС за підсумками минулого в 2016 році референдуму. Спочатку Brexit був запланований на 29 березня 2019 року, однак британські парламентарі тричі відхиляли проект угоди з Євросоюзом, в результаті вихід із товариства був перенесений на квітень, потім - на 31 жовтня. Джонсон обіцяє здійснити Brexit саме в цей день з угодою або без неї.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: