Закон про люстрацію: колишнім чиновникам часів Януковича стане простіше судитися в Україні

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права

Європейський суд з прав людини визнав, що звільнення держслужбовців часів Януковича на підставі закону про люстрацію було порушенням їхніх прав. Україну зобов‘язали виплатити заявникам по 5 тисяч євро на відшкодування моральної шкоди. Як рішення ЄСПЛ вплине на українські суди та чи визнає КСУ закон про люстрацію неконституційним, «Слово і Діло» спитало в експерта з конституційного права Богдана Бондаренка.

Йдеться про справу «Полях проти України», яка об'єднує ще чотири позови від українських громадян, які потрапили в 2014 році під дію закону про люстрацію.

За рішенням Європейського суду з прав людини, Україна як держава-відповідач має сплатити кожному заявникові 5 тис. євро плюс будь-який податок, який може бути стягнуто з цієї суми, а також в якості компенсації моральної шкоди 1500 євро першому заявникові і по 300 євро – іншим заявникам.

Санкції, розшук, кримінальні провадження: кого з чиновників режиму Януковича більше не переслідуютьЩоб не плутатися, ми зібрали до купи всі дані про те, кого з чиновників режиму Януковича більше не розшукують, з кого зняли санкції, а стосовно кого зупинили кримінальні провадження.

«Це означає, що ці 1,5 тис. євро та по 300 євро заявники отримають зразу з грошей, які Україна сплачує як внески за членство в Раді Європи. Що стосується виплат з моральної шкоди, вони повинні звертатися до українських судів, які мають підтвердити це рішення», – пояснив Богдан Бондаренко.

За словами юриста, рішення ЕСПЛ для українських судів є джерелом права і вони мусять його застосовувати. Це означає, що аналогічні справи, які зараз перебувають в українських судах, найімовірніше, виграють «люстровані» чиновники. Що стосується відшкодування (моральної шкоди чи виплат зарплати за вимушений прогул), то вони мають встановлюватися індивідуально.

«Зазвичай людина оскаржувала в суді своє звільнення. Відповідно, в разі виграшу справи вона доб’ється відновлення на посаді. Але поновитися буде достатньо складно, тому що там працює вже інша людина, яка була призначена законно. Причому відновити мають на тій самій посаді. Тому будуть виникати ситуації на кшталт тієї, що була з Бочковським. Це складність поновлення порушеного права. По суті, на нього немає відповіді», – пояснив юрист.

За словами Богдана Бондаренка, мало виграти справу у суді, треба ще й добитися виконання його рішення. І тут почнуться складнощі в тому, щоб отримати виплати з бюджету.

Можна було б сподіватися, що рішення ЄСПЛ підштовхне Конституційний суд нарешті визнати закон про очищення влади неконституційним, про що вже давно говорять фахівці. Але якщо ще в липні КСУ мав намір ухвалити це рішення, то у вересні судді вже змінили свою думку.

«В Україні передбачено відшкодування збитку за неконституційні дії влади. Це прописано в Конституції, але жодних механізмів немає, це не працює. Чому КСУ не визнає неконституційним? Скільки шишок полетить на його адресу. Парламент міг би скасувати цей закон, але ж ні», – зазначив юрист.

Нагадаємо, президент ВолодимирЗеленський пропонував провести люстрацію «за списком».

Також ми вивчали, кого з чиновників режиму Януковича більше не переслідують, а хто й досі під санкціями, у розшуку та фігурує в кримінальних провадженнях.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: