Чи запрацюють запропоновані Зеленським зміни до люстраційного закону

Читать на русском
Сам закон про очищення влади будь-коли може бути скасований КСУ, а пропозиція Зеленського люструвати нардепів суперечить Конституції.
Слово і Діло

Президент України заявив, що хоче посилити люстрацію. Вже напрацьований законопроект про розширення норм закону «Про очищення влади». До переліку посад, які підпадають під люстрацію, Зеленський пропонує додати президента України, голову Верховної ради, народних депутатів, членів уряду, генпррокурора, голову СБУ, голів Антимонопольного комітету та Фонду держмайна, голів ДФС та митниці, секретаря РНБО, керівників оборонних підприємств, які обіймали посади з 23 лютого 2014 до 19 травня 2019 року. Наскільки реалістичні такі зміни до закону про очищення влади та чи будуть вони ухвалені, «Слово і Діло» запитало юристів.

На думку експерта з конституційного права Олександра Москалюка, відеозаява Зеленського більше схожа на грамотно продуманий передвиборчий піар.

«Я впевнений, що ці зміни до закону про очищення влади не будуть ухвалені. За логікою речей сам закон, який зараз перебуває на розгляді Конституційного суду, має бути визнаний неконституційним. До речі, поки що ніхто не бачив тексту запропонованого президентом законопроекту», – наголосив юрист.

Я цього не говорив: які обіцянки встиг дати Володимир Зеленський – тестЩе до інавгурації Зеленський дав вже 100 обіцянок. Пропонуємо перевірити чи знаєте Ви, що він обіцяв, а чого ні щодо війни та миру, зниження плати за комуналку, президентські кортежі та літаки.

Він зазначив, що Зеленський пропонує включити до списку посад, що підпадають під люстрацію, також і народних депутатів, але це суперечить Конституції.

«У Конституції чітко встановлені вимоги до кандидата в народні депутати: це має бути особа, яка досягла 35 років і не має судимості. А люстрація – це не судимість. Саме тому в чинному законі про очищення влади не була передбачена норма про депутатів, і коли його ухвалили, то всі тоді обурювалися з цього приводу», – додав Москалюк.

Щодо чинного закону про люстрацію, то Москалюк нагадав, що рано чи пізно КСУ буде змушений його скасувати, адже період Януковича ніхто не визнав злочинним. «Чого ж тоді застосовувати люстраційні процедури щодо юдей, які підпадають під норми цього закону?», – зауважив він.

З юристом погоджується його колега, адвокат «Столичної колегії адвокатів» Геннадій Дубов: «Цей закон навіть у наявному вигляді неконституційний, тому що передбачає якусь колективну відповідальність незрозуміло за що. Всі чекають, коли його визнають неконституційним, а президент збирається його розширювати».

На думку юриста, заява Зеленського – це суто передвиборчий крок: «Людям подобається, коли когось саджають до в'язниці, й зовсім не цікаво розбиратися, чому когось виправдали, це розцінюється як зрада. Зараз це активно обговорюватимуть, а якщо після виборів КСУ скасує люстраційний закон, то новий готуватимуть ще кілька років».

Раніше ми писали, що юристи дали оцінку інциденту в Борисполі, де Зеленський змусив вивести чиновника з міськради.

Також ми розбирались, які рішення команди Зеленського юристи вважають суперечливими й до чого це призведе.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: