Поновлення Бочковського: потрібно виконувати рішення суду або йти на компроміс

Читать на русском
Бочковський так і не потрапив на своє робоче місце до ДСНС, незважаючи на те, що рішення про незаконність його звільнення набуло чинності. Тепер справа за Кабміном.

Колізію з двома законними керівниками Державної служби з надзвичайних ситуацій України, схоже, можна буде вирішити лише шляхом компромісу, на який поки що ніхто йти не готовий. Такого висновку дійшов адвокат Андрій Підосинов, коментуючи «Слову і Ділу» ситуацію, в якій опинилися відновлений на посаді голови ДСНС Сергій Бочковський і чинний голова відомства Микола Чечоткін.

Нагадаємо, апеляційний суд відновив Бочковського на посаді, однак коли чиновник прийшов на роботу, його не пропустили на робоче місце, мотивуючи тим, що для цього необхідно мати відповідне розпорядження Кабміну.

При цьому складно позбутися відчуття дежавю, тому що така ж ситуація виникла в квітні 2018 року, коли Окружний адміністративний суд Києва скасував звільнення Бочковського, і йому не дозволили повернутися в крісло голови ДСНС з тим самим формулюванням – потрібне розпорядження Кабміну.

Заступник скандального Бочковського також поновився на посадіСуд поновив на посаді колишнього заступника голови ДСНС Василя Стоєцького, якого 25 березня 2015 року разом із начальником служби Сергієм Бочковським затримали на засіданні КМУ.

Бочковського затримали в березні 2015 року прямо під час засідання уряду за статтею 208 Кримінального кодексу (незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків). На нього надягнули наручники, як на особливо небезпечного злочинця, що нібито може чинити опір, а момент затримання розтиражували ЗМІ. Чиновнику ставили в провину участь у корупційних схемах при закупівлі паливно-мастильних матеріалів.

«Судячи з інформації з відкритих джерел, а також з огляду на очевидну постановність його затримання, можна припустити, що звільнення дійсно було незаконним. Зазначу, що сам факт затримання суперечить статті 208 Кримінального процесуального кодексу України, згідно з якою затримувати особу можуть або під час скоєння злочину, або якщо на місці є очевидні сліди злочину», – пояснив Підосинов.

Дійсно, не міг же Бочковський прямо на засіданні Кабміну прокручувати афери з бензином і валютними картками. Щодо кримінального провадження проти чиновника, то, за словами юриста, мабуть, порушили не лише процедуру його звільнення з посади, але й не провели відповідного службового розслідування.

Екс-голові ДСНС Бочковському почали виплачувати зарплатуПоновленому за рішенням с> уду колишньому голові Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергію Бочковському почали виплачувати зарплату.

«Наскільки мені відомо, підставами для його затримання були висновки фінансового моніторингу з приводу незаконності дій. Але ж це навіть не результати ревізії. Скоріш за все, це була аналітична інформація щодо певних операцій, які могли вказувати на якісь порушення. А для доказової бази необхідно мати висновок аудиторів або ревізорів, що підтвердили наявність заподіяної шкоди. Відповідно до Кримінального процесуального кодексу, заподіяння шкоди може інкримінуватися за результатами експертизи», – сказав Підосинов.

Виходить, що чиновника звільнили без розслідування, позбавивши можливості надати свої пояснення. І тепер, за словами Підосинова, його мають поновити на посаді ті, хто незаконно звільнив і чомусь не хоче виконувати рішення суду.

«Хочу підкреслити, що Київський апеляційний адміністративний суд залишив чинним рішення суду попередньої інстанції про поновлення Бочковського, а це означає, що воно набуває законної чинності. Незважаючи на те, що МВС і ДСНС подали касаційні скарги й Верховний суд перевірятиме рішення суду в касаційному порядку як третя інстанція, воно підлягає виконанню», – сказав юрист.

Поновлення Бочковського на посаді оскаржили в судіПоновлення екс-очільника Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського Кабінет міністрів оскаржив у суді.

Однак Підосинов зазначає, що реалії такі, що виконавча гілка влади чомусь проявляє неповагу до іншої – судової.

«Я хочу звернути увагу на ситуацію, коли пан Аваков відкрито заявив, що він не буде виконувати рішення суду. І тут ми можемо провести паралель між справою Кернеса, коли генпрокурор заявив, що щодо судді, який закрив справу мера Харкова, внесені відомості до єдиного держреєстру. Простіше кажучи, порушена справа. Радою суддів це було сприйнято як тиск на суд», – сказав він.

Тому висловлювання міністра про небажання виконувати рішення суду викликає питання в адвокатському, юридичному, суддівському співтоваристві й трактується як тиск на суд.

«Все просто – є рішення суду, яке потрібно виконувати. А яким чином – нехай думають ті режисери й керівники нинішніх органів виконавчої влади, які ухвалювали рішення про звільнення Бочковського. Як звільняли, так, будь ласка, й відновлюйте.

Доведеться знаходити компромісне рішення. Але цілком доречно припустити, що з Бочковським, який принципово хоче відновити свою репутацію, ніхто не йде на діалог», – сказав Андрій Підосинов.

Раніше ми писали, що ДСНС і МВС подали касаційні скарги на поновлення Сергія Бочковського на посаді очільника відомства.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: