Штрафи за прогули: хто з нардепів провалив обіцянку підтримати закон

Читать на русском
Троє нардепів, незважаючи на свої обіцянки, не підтримали запровадження штрафів за прогули пленарних засідань.
Слово і Діло

Верховна рада вчора, 16 жовтня, ухвалила закон, згідно з яким народних депутатів будуть позбавляти компенсації витрат на виконання повноважень за прогули засідань без поважних причин. Закон підтримали 265 депутатів, проти не виступив ніхто. Однак деякі парламентарії все-таки провалили свої обіцянки.

Позафракційний нардеп-мажоритарник Дмитро Шпенов у своїй передвиборчій програмі обіцяв стежити за відвідуваністю депутатів: «Якщо не ходиш на роботу – спочатку штраф, а потім звільнення».

Ухвалений закон передбачає штрафи за прогули. Однак під час його розгляду в першому читанні Шпенов не голосував, хоча був письмово зареєстрований на пленарному засіданні. Під час ухвалення законопроекту в другому читанні нардеп був відсутній, оскільки перебував в офіційному відрядженні. Але зважаючи на те, що Шпенов не голосував за ініціативу і в першому читанні, обіцянку не виконано.

Штрафи нардепів за прогули: що передбачає законопроект та коли почнуть відбирати мандатиЮрист вважає, що в Україні за прогули нардепів треба карати більш суворо, але для цього треба вносити зміни до Конституції.

Нардеп від «Слуги народу» Ірина Верещук на початку вересня обіцяла, що буде підтримувати законопроект про позбавлення депутатів фінансового забезпечення за прогули. «Фролова законопроект – так, я буду його підтримувати», – сказала вона.

Під час голосування за перше читання Верещук натиснула кнопку «За», проте в цілому за закон депутат не голосувала, хоча була письмово зареєстрована на засіданні. Отже, обіцянку провалено.

За день до голосування, 15 жовтня, Микола Скорик запевнив, що фракція «Опозиційної платформи – За життя» підтримає законопроект про покарання за прогули. «Наша фракція вирішила підтримувати цей законопроект. Ми вважаємо, що парламент повинен навести лад у себе, і ми вважаємо, що депутати повинні сумлінно відвідувати і сесійні засідання, і засідання комітетів», – сказав нардеп.

У фракції ОПЗЖ всього 44 депутати. Особисто Скорик підтримав ухвалення закону в цілому, однак фракція його підвела: ОПЗЖ дала всього 6 голосів «За», 5 осіб утрималися, 27 – не голосували, 6 – були відсутні. Зважаючи на те, що закон не підтримала й половина фракції, обіцянку не виконано.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розібралося в деталях нового закону.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: