Рада запровадила покарання для нардепів за прогули

Читать на русском
Верховна рада розглянула в другому читанні ініційований Слугою народу законопроект № 1035-2.

Верховна рада розглянула в другому читанні законопроект № 1035-2, який пропонує не відшкодовувати депутату витрати, пов'язані з виконанням ним повноважень, якщо той без поважних причин пропускає пленарні засідання або засідання комітету.

Документ схвалили 265 парламентарів.

Штрафи нардепів за прогули: що передбачає законопроект та коли почнуть відбирати мандатиЮрист вважає, що в Україні за прогули нардепів треба карати більш суворо, але для цього треба вносити зміни до Конституції.

«Для належного виконання народним депутатом України окремих обов'язків, визначених законом України «Про статус народного депутата України», пропонується припиняти йому відшкодування витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень, в разі, якщо такий народний депутат України протягом місяця протягом чергової сесії Верховної ради України без поважних причин не брав особисту участь в більш, ніж однієї третини пленарних засідань Верховної ради України або більше, ніж половині засідань комітету Верховної ради України, до складу якого він входить», - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Нагадаємо, комітет рекомендував Верховній раді прийняти за основу та в цілому законопроект №1035-2 «Про внесення змін до закону «Про статус народного депутата України» та Регламенту ВР щодо припинення відшкодування народному депутату України витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень, в разі пропуску без поважних причин пленарних засідань ВРУ або засідань комітетів.

Крім того, раніше Рада направила на розгляд до Конституційного суду України законопроект №1027 авторства президента Володимира Зеленського, який передбачає позбавлення депутатів мандата за прогули і кнопкодавство.

Нагадаємо, спікер ВРУ Дмитро Разумков заявив, що депутати з фракції «Слуга народу», яких зловили на кнопкодавстві, заплатять штраф в 40 тис. грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: