Штрафи нардепів за прогули: що передбачає законопроект та коли почнуть відбирати мандати

Читать на русском
Юрист вважає, що в Україні за прогули нардепів треба карати більш суворо, але для цього треба вносити зміни до Конституції.
Слово і Діло

Верховна рада ухвалила законопроект про штрафи народних обранців через прогули. Що представляє проєкт закону та чи вплине він на дисципліну українських парламентарів, «Слово і Діло» розпитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

Законопроект передбачає, що якщо народний депутат упродовж однієї чергової сесії без поважних причин не бере особистої участі у більше, ніж одній третині пленарних засідань Верховної ради або більше, ніж половині засідань комітету, до складу якого він входить, тоді нардеп втрачає право на виплати, що пов'язані з виконанням депутатських повноважень за пропущений період.

Депутати проголосували у другому читанні за президентський законопроект про судову реформу (доповнено)Народні депутати проголосували у другому читанні за президентський законопроект про діяльність органів суддівського врядування.

Цей документ ще не встигли розглянути у першому читанні, а вже почали поширюватися коментарі від стурбованих українців, що він суперечитиме трудовому законодавству та створить юридичну колізію через те, що не передбачено та чітко не прописано штрафи для народних обранців.

«Не бачу в цій ситуації суперечки та відношення до трудового законодавства, де взагалі-то йдеться, що працівник за прогул може бути звільнений. Тобто для звичайних людей передбачений навіть не штраф, а звільнення з роботи. Тому в цій частині я би навіть зробив більш жорсткіше покарання для нардепів-прогульників», – зазначив Олександр Москалюк.

За словами юриста, запропоновані зміни до регламенту Верховної ради та закону про статус народного депутата відповідають європейській практиці, де в законодавстві багатьох країн є схожі норми, пов’язані з дисциплінуванням парламентарів, зокрема у Франції.

«Парламент має припинити бути якимось елітарним місцем, куди можна не ходити. В Конституціях Туреччини та Португалії прописано, що відсутність без поважних причин на двох засіданнях є підставою для того, щоб особа втратила мандат», – сказав юрист.

На думку Москалюка, запропонований законопроект більше підходить для країн з усталеною демократією, у той час, як для України підійшли б ще більш радикальні засоби.

«Якщо ми кажемо про більш жорсткі методи, вони передбачають внесення змін до Конституції. Йдеться про можливість позбавлення нардепів мандатів за прогули», – сказав Москалюк, зазначивши, що штрафи за прогули можна розглядати, як певний тимчасовий захід, доки не будуть внесені зміни до Конституції про позбавлення мандата нардепів-прогульників.

Раніше ми писали, що депутати ухвалили в другому читанні президентський законопроект про судову реформу.

Також «Слово і Діло» повідомляло, що Зеленський підписав закон про прослуховування для НАБУ, який не включає норму про обшуки та прослуховування нардепів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: