Штрафи за прогули та «кнопкодавство»: чи поліпшить це дисципліну в Раді

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог
Костянтин Бондаренкополітолог

Обмеження не завжди працюють, а іноді геть неефективні. До того ж, ніхто не скасовував спроб перехитрити систему.

Про це в коментарі «Слово і Діло» заявив заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, політолог Василь Яблонський.

На думку політолога, питання боротьби з «кнопкодавами» і прогульниками давно слід було вирішити. Тим більше, з кожним скликанням прав у депутатів ставало дедалі більше, а обов'язками нехтували, зазначив він.

Однак навести лад у ВР за допомогою запровадження системи штрафів і позбавлення мандата буде непросто, припускає експерт.

«Для більшості нардепів штрафи навряд чи будуть вагомими. Частина з них приходить до ВР вирішувати не лише законодавчі питання. Йдеться про лобіювання якихось рішень, законів, за що, ймовірно, отримують винагороду, враховуючи статки окремих нардепів», – наголосив Яблонський.

Також експерт скептично оцінив перспективу зміни процедури реєстрації, яка передбачає, що замість картки потрібно буде натиснути кнопку «За».

На думку політолога, головне питання в тому, чи вистачить реально політичної волі, щоб бути послідовними.

«Якщо подібні заходи ухвалять, це буде тільки один крок тривалого шляху. Дуже важко встановлювати для себе обмеження і ще складніше їм слідувати регулярно», – акцентував Яблонський.

На його погляд, найголовніша проблема полягає не в написанні закону, а в культурі суспільства й депутатів як частини суспільства.

Експерт наголосив, що прагнення постійно обійти закон було притаманним завжди, тому поведінка і робота народного депутата – насамперед питання його особистої внутрішньої політичної відповідальності.

«Будь-які обмеження завжди можна обійти в той чи інший спосіб. Вихід один і єдиний – політична воля самих депутатів, керівництва парламенту, фракції. Решта – ігри в демократію», – прокоментував Василь Яблонський.

Політолог Кость Бондаренко, своєю чергою, зауважив, що позбавити мандата непросто.

«По-перше, складно витримати всі законодавчі вимоги. По-друге, депутат з легкістю може оскаржити рішення, і суд може поновити його», – констатував Бондаренко.

Він пояснив, що в ОПУ обрали неправильний підхід, оскільки ніде в світі немає ідеальної системи.

На його погляд, доречно вигадувати не покарання, а технічно вдосконалити систему. Наприклад, чому не зробити вхід у систему через відбиток пальців, зазначив експерт.

Також, на думку експерта, з огляду на таку ситуацію потрібно впроваджувати систему, при якій результативним буде голосування за більшістю питань не від конституційного складу, а від більшості присутніх у залі.

Додамо, Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі пообіцяв, що за «кнопкодавство» і «депутатські прогули» будуть автоматично позбавляти депутатського мандата.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: