Чого чекати від першого послання Зеленського до Ради?

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт
Костянтин Бондаренкополітолог
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Послання президента України Володимира Зеленського до Ради буде класичним і формальним. ВР не є суб'єктною для ОПУ.

Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив політичний аналітик Валентин Краснопьоров.

На думку аналітика, нічого особливого в зверненні до ВР не буде. Він зазначив, що Рада не є суб'єктною, навіть коментувати депутати можуть лише ті напрямки, які дозволені.

«Безумовно, є перший рівень ухвалення рішень, де головують Зеленський та найближче оточення в особі Богдана, Шефіра, людей Коломойського. Це засвідчує те, що в Зеленського кланова логіка», – зазначив Краснопьоров.

Серед кадрових рішень експерт виділив призначення у ГПУ Руслана Рябошапки, який не є людиною першого рівня ухвалення рішень.

На його погляд, в цілому нова влада призначає тих, з ким працювали раніше, що геть непрофесійно.

«Зокрема, нерідко вказують на Трампа. Однак він взяв нехай схожих на себе, але професійних людей з різних компаній. У разі Зеленського логіка кланова, що не відрізняє його від Порошенка. Тому основний порядок Ради диктує найближче бізнес-оточення. У підсумку в Раді практично немає суб'єктності. Дуже мало людей, які можуть відстояти свою точку зору», – прокоментував аналітик.

Він зазначив, що Дубинський видається суб'єктним, але тільки через те, що йому дали сигнали, і нардеп – під впливом Коломойського.

До Ради з початку роботи IX скликання внесли понад 550 законопроектівДо Верховної ради дев'ятого скликання вже внесли 554 законопроекти, більшу частину – в перший тиждень роботи.

«Інші депутати мовчать. Більшість навіть тих, хто мав раніше свою думку, зараз нічого не коментують», – підкреслив Краснопьоров.

Політолог Кость Бондаренко дещо іншої думки і вважає, що ВР на сьогодні дієздатна та може ухвалювати будь-які рішення.

«Можна говорити про те, що взаєморозуміння між Радою і президентом є. У Зеленського всі важелі впливу на ситуацію. Залишається тільки їх застосувати», – зазначив Бондаренко.

Він зауважив, що послання президента – традиційний документ, який є в практиці багатьох країн.

Зазвичай це велика робота на 500-600 сторінок, уточнив він.

На думку політолога, в нашому випадку все залежатиме від змісту, але в цілому в посланні немає нічого дивного.

Так само політолог Ігор Петренко припускає, що історія з посланням повинна більше сподобатися не парламентаріям, враховуючи монобольшість СН і те, що інші фракції не виступають з критикою.

«Послання значною мірою буде розраховане на населення. Будуть озвучені певні меседжі, які повинні сподобатися суспільству», – додав експерт.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський хоче затвердити щорічне послання президента до Верховної ради про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Як виконує обіцянки Зеленський і його команда за підсумками четвертого місяця роботи при владі – за посиланням.

Раніше «Слово і Діло» подивилося, хто активніше за всіх займався законотворчою діяльністю в Раді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: