З ким зі світових лідерів встиг зустрітись президент Зеленський за чотири місяці каденції

Читать на русском

Якраз у день зустрічі президентів США та України стало відомо про початок офіційного розслідування щодо імпічменту Дональда Трампа. Причиною став скандал, який розгорівся після телефонної розмови Трампа з Володимиром Зеленським. Наразі буде перевірено інформацію про те, що Трам буцімто тиснув на Зеленського щодо початку розслідування проти Джо Байдена – головного конкурента Трампа на майбутніх президентських виборах в США. Увага світових ЗМІ прикута до розшифровки телефонної розмови двох президентів. Такого крутого повороту у міжнародній політиці не очікував ніхто. Візит Зеленського до США готувався дипломатами ретельно та за протоколом, йому передували обов’язкові зустрічі та перемовини, зокрема, із Куртом Волкером Зеленський зустрічався тричі. «Слово і Діло» пропонує пригадати, з ким із світових лідерів встиг зустрітися президент Зеленський за час каденції.

У день інавгурації, 20 травня 2019 року, президент України Володимир Зеленський зустрівся із спеціальним представником США з питань України Куртом Волкером, міністром енергетики США Ріком Перрі, сенатором США Роном Джонсоном.

Під час зустрічі Зеленський наголосив, що «США є потужним і дуже серйозним партнером для України, перш за все, у подоланні агресії Росії. Самостійно здолати російську агресію на Донбасі та в Криму ми не зможемо. Тому нам потрібна ваша допомога. Хотів би закликати вас, щоб США продовжували посилення санкцій проти РФ».

Також Зеленський зустрівся із президентами Латвії Раймондсом Вейонісом, Литви Далєю Грибаускайте, Угорщини Яношем Адером та віцепрезидентом Європейської комісії Марошем Шефчовічем.

Крім того, на інавгурацію прибули міністр національної оборони Канади Харджит Саджан, віцепрезидент Турецької республіки Фуат Октай, міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович, міністр закордонних справ Молдови Тудор Уляновскі, голова Міллі Меджлісу Азербайджанської республіки Октай Асадов, голова Сенату Парламенту Чеської республіки Ярослав Кубера.

Через 8 днів президент Зеленський зустрівся в Києві з місією Міжнародного валютного фонду в Україні, і запевнив, що співпраця з фондом буде продовжена. У свою чергу представники МВФ «засвідчили готовність продовжити обговорення подальшої співпраці з Україною, щойно після парламентських виборів буде сформований новий уряд».

До Брюсселя чи до Москви: перші закордонні візити президентів УкраїниВіктор Ющенко в першу закордонну поїздку поїхав до Москви, а Віктор Янукович – до Брюсселя.

Перший закордонний візит президент України здійснив вже 4-5 червня до Штаб-квартири ЄС та офісу НАТО у Брюсселі, де зустрівся із президент ЄК Жаном-Клодом Юнкером, генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, європейським комісаром з питань євро і соціального діалогу Валдісом Домбровскісом, президентом Польщі Анджеєм Дудою, представницею ЄС з питань зовнішньої політики Федерикою Могеріні та головою РЄ ЄС Дональдом Туском. Зеленський в Брюсселі задекларував незмінну позицію – курс України на європейську та євроатлантичну інтеграцію.

За тиждень у Києві глава держави зустрівся із делегацією ЄБРР та президентом банку Сумою Чакрабарті.

В середині червня президент Зеленський відвідав Францію та Німеччину, де зустрівся із своїм колегою Еммануелем Макроном та головою Сенату Жераром Ларше, а також із Федеральним президентом Франком-Вальтером Штайнмайєром, канцлером Німеччини Ангелою Меркель, главою Бундестагу Вольфгангом Шойблє.

Під час зустрічі із Макроном Зеленський наголосив, що припинення вогню на Донбасі – головний його пріоритет. Встановлювати мир він збирається не військовим шляхом, а дипломатичним і просив зберегти санкції проти Росії. Макрон, в свою чергу, зазначив, що Франція готова провести засідання у Нормандському форматі, щоправда, перед цим вона має побачити, що сторони конфлікту виконують свої зобов’язання.

Головними темами перемовин Зеленського та Меркель були ситуація на сході України, реалізація Мінських домовленостей, робота в рамках Нормандського формату, збереження санкцій проти Росії, спорудження газопроводу «Північний потік- 2» і перспективи газового транзиту українською ГТС.

На початку березня Зеленський відвідав Канаду, де зустрівся з прем’єр-міністром цієї країни Джастіном Трюдо, а також віце-президентом Світового банку з питань регіону Європи та Центральної Азії Сірілом Мюллером та спецпредставником США з питань України Куртом Волкером.

Між Скіллою і Харібдою: в чому небезпека зустрічі між Зеленським і ТрампомГлаві української держави важливо не допустити втягування України в американську політичну боротьбу.

8 липня у Києві відбувся 21-й саміт Україна — Європейський Союз. Під час саміту президент України зустрівся із президентами Європейської ради Дональдом Туском і Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером.

За підсумками саміту у Києві підписали п’ять документів про співпрацю між Києвом та Брюсселем. Крім того, за результатами зустрічі учасники закликали Росію визнати відповідальність за трагедію малайзійського Boeing MH17, який було збито над Донбасом.

Під час дводенного візиту до Туреччини (7-8 серпня) Зеленський зустрівся із своїм колегою Реджепом Ердоганом та Вселенським патріархом Варфоломієм. Ердоган закликав завершити перемовини про створення зони вільної торгівлі між Україною і Туреччиною, зазначивши, що товарообіг між країнами можливо збільшити з нинішніх 4 млрд до 10 млрд дол. на рік.

19 серпня до Києва з офіційним візитом прибув прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу. Востаннє голову уряду Ізраїлю приймав Леонід Кучма наприкінці 90-х. За результатами двогодинних переговорів за закритими дверима Зеленський анонсував розширення угоди про зону вільної торгівлі між двома країнами. Також український президент закликав Ізраїль визнати Голодомор геноцидом українського народу.

Наприкінці серпня до Києва прибула делегація світового банку. Зеленський зустрівся з президентом організації Девідом Мелпасом.

31 серпня президент України відвідав Польщу, де зустрівся із керівництвом країни. Під час перемовин сторони обговорили можливість підписання тристоронньої газової угоди між Україною, Польщею і США про постачання американського скрапленого газу, відкриття додаткових пунктів пропуску перетину кордону та обмін інформацією між митницями та можливості зняття Києвом мораторію на пошуково-ексгумаційні роботи.

Наступного дня, 1 вересня, Зеленський взяв участь в меморіальних заходах у Варшаві з нагоди 80-ї річниці початку Другої світової війни та зустрівся із віцепрезидентом США Майком Пенсом, президентом Грузії Саломе Зурабішвілі, президентом Литви Гітанас Науседою, прем'єр-міністром Бельгії Шарлем Мішелем.

Протягом вересня президент України провів низку зустрічей, зокрема, з послами Королівства Нідерландів та Сполученого королівства Великої Британії. До Києва з візитами приїздили президенти Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо, Словацької Республіки Зузана Чапутова, Естонської Республіки Керсті Кальюлайд.

За кілька днів до візиту Зеленського до США до Києва прибули заступник директора Європейського департаменту МВФ Джулія Козак і керівник місії МВФ в Україні Рон ван Роден. Під час зустрічі обговорювали програму підтримки Фондом реформ в України. Крім того, сторони порушили питання подальших реформ енергетичного сектору та ситуації щодо ПриватБанку.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало, які обіцянки в сфері зовнішньої політики України давав Зеленський і новий парламент.

Також ми розбирались, що може запропонувати Зеленський Трампу під час першої зустрічі сам на сам.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: