Між Скіллою і Харібдою: в чому небезпека зустрічі між Зеленським і Трампом

Читать на русском
Главі української держави важливо не допустити втягування України в американську політичну боротьбу.
Дональд Трамп, Володимир Зеленський і Джо Байденфото: «Слово і Діло»

Президент Володимир Зеленський відбув із візитом до США. Там, на полях чергового засідання Генеральної Асамблеї ООН, він чекає зустрічі з президентом США Дональдом Трампом. Однією з тем цієї зустрічі буде обговорення конфлікту навколо найбільш ймовірного суперника Трампа на майбутніх виборах президента США Джо Байдена. І тут Зеленський опинився в небезпечній ситуації.

Довгоочікувана зустріч між Зеленським і Трампом планується на 25 вересня. Між президентами України і США є безліч важливих тем для розмови. Однією з таких тем зможе стати обговорення вкрай незручного для нас конфлікту, пов'язаного з політичним противником «республіканця» Трампа, «демократом» Байденом.

Як відомо, президента США підозрюють у здійсненні тиску на Зеленського під час липневих телефонних переговорів. Нібито Трамп вимагав від свого українського колеги негайно ініціювати антикорупційне розслідування проти Джо Байдена або його сина Хантера, який у 2014 році був введений в раду директорів холдингу Burisma. Цей холдинг є найбільшим приватним газодобувачем України і пов'язаний з міністром екології часів Віктора Януковича – Миколою Злочевським.

Скандал активно розкручується в американських ЗМІ. Ситуацію може бути розцінено як спробу Трампа вплинути на майбутні президентські вибори в США руками Зеленського. Адже Байден є одним з найбільш ймовірних суперників Трампа в боротьбі за пост президента США. Юрист Джордж Конвей вже запропонував застосувати процедуру імпічменту відносно Трампа в разі підтвердження інформації про спроби президента США «тиснути» на Україну через розслідування проти сім'ї Байдена. Нарешті, навіть рішення адміністрації Трампа переглянути надання військової допомоги Україні також пов'язується зі «справою Байдена».

Таким чином, Зеленський став перед необхідністю розсьорбувати «кашу», заварену його попередниками при владі. Нагадаємо, що в 2016 році у Петра Порошенка активно підтримували суперницю Трампа на минулих виборах – «демократку» Гілларі Клінтон. Але переміг Трамп і наслідки тієї програшної ставки ми спостерігаємо зараз.

Тому нинішній президент України потрапив у своєрідну «розтяжку». Як не крути, але саме при Трампі наша країна почала отримувати «летальну зброю» від США в якості військової допомоги для ведення війни на Донбасі. Крім ПТРК Javelin, Україні було передано два патрульних катери типу Islands. Це не враховуючи консультативної та політичної підтримки. Іншими словами, сваритися з Трампом нам в жодному разі не можна, тому що США є головним союзником України в боротьбі проти гібридної агресії РФ.

Однак «проявити позицію» і активно підтримати Трампа теж небезпечно. У серпні 2019 року Рада з міжнародних відносин США (CFR) опитала ймовірних кандидатів у президенти США від Демократичної партії, поставивши їм питання про наміри щодо України. Байден повідомив, що в разі перемоги на виборах зробив би нашу країну «пріоритетом в міжнародній політиці». «Я надав би допомогу від США в сфері безпеки, включаючи зброю, щоб посилити здатність України захищатися. Я також би розширив успішне навчання Збройних сил України, розпочате адміністрацією Обами-Байдена», – додав, серед іншого, сенатор.

Єдиного кандидата від Демократичної партії США ще належить обрати. Але саме Байден, як уже було сказано вище, є найбільш вірогідною кандидатурою і найбільш сильним суперником Трампа. За великим рахунком, перемога Байдена була б вигідна Україні. Але шанси Трампа піти на другий термін все ж досить великі, а значить шанси української сторони повторити помилку 2016 року також досить великі.

При цьому Україні в жодному разі не можна сваритися з американськими законодавцями, які активно підтримують нашу країну. Досить згадати про те, що саме завдяки тиску конгресменів, адміністрація Трампа врешті-решт відновила надання американської допомоги Україні. Це ще одна причина того, чому нашій країні не можна «ображати» Байдена, але не менш небезпечно підтримувати Трампа.

Тому в бесіді з Дональдом, яка вкрай важлива для розвитку українсько-американських відносин, Володимирові не позаздриш. Необхідно пройти між Скіллою і Харібдою для того, щоб не допустити перетворення України на розмінну монету в боротьбі двох потужних американських політичних сил. Розмова з Трампом вкрай важлива, але краще, якби вона відбулась в інший день.

Денис Попович, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: