Трамп уперше зустрінеться із Зеленським. Чи є що запропонувати США?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

За підсумками зустрічі Зеленського з Трампом не варто очікувати прориву. Хіба що у Трампа є домовленість з Путіним.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» озвучив політолог Андрій Горбенко.

На його думку, Україні не варто покладати великі надії на зустріч з американським лідером.

«Якщо Трамп від чогось не може отримати прямої вигоди, то зацікавити його неможливо. Україні запропонувати нічого — ні швидкої перемоги, ні простого завершення конфлікту, тому що РФ це не потрібно», — пояснив Горбенко.

Експерт наголосив, що для РФ війна на Донбасі — питання не міжнародної політики, а внутрішньої.

«Навіть якщо Зеленський домовиться про «автономію» Донбасу, а Україна стане федеративною і закриє питання Криму, в Кремлі висунуть нові вимоги й зажадають Харківську або Одеську область. Україна для Росії — питання внутрішньополітичне», — констатував Горбенко.

До того ж, Зеленський як особистість не цікавить Трампа, як, наприклад, Кім Чен Ин, підкреслив політолог.

«Сприйняття може бути на рівні шоумена, який випадково став президентом країни, яка в очах Трампа, швидше за все, не суб'єкт», — зазначив він.

До Брюсселя чи до Москви: перші закордонні візити президентів УкраїниВіктор Ющенко в першу закордонну поїздку поїхав до Москви, а Віктор Янукович – до Брюсселя.

На його погляд, в кращому випадку будуть протокольні фрази, а в гіршому — Зеленський спробує жартувати, чого не зрозуміє Трамп, оскільки у нього немає почуття гумору.

Експерт припустив, що якісь конкретні результати будуть в тому разі, якщо у Трампа є домовленості з Путіним і він повинен натиснути на Зеленського для ухвалення якихось рішень.

«Однак поки про це точно зарано говорити», — уточнив політолог.

Також експерт скептично оцінив вірогідність того, що під час зустрічі порушать питання розслідування проти Байдена.

«Якщо в України є якась інформація, яка може потопити Байдена, то Білий дім буде це вирішувати на рівні потрібних людей з адміністрації, а не напряму на рівні президентів. Всі подібні зустрічі проходять протокольно. Для Трампа обговорювати подібні речі — самому собі нашкодити», — резюмував Андрій Горбенко.

Нагадаємо, зустріч президентів України і США Володимира Зеленського і Дональда Трампа відбудеться 25 вересня в Нью-Йорку в рамках 74-ї сесії Генеральної асамблеї ООН.

Як повідомлялося, головними темами в переговорах обозначено ситуацію на Донбасі і залучення американських інвестицій в українську економіку.

Раніше «Слово і Діло» писало про перші закордонні візити президентів України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: