До Брюсселя чи до Москви: перші закордонні візити президентів України

Читать на русском

Перший закордонний візит нового президента говорить багато про що, зокрема про те, яким пріоритетам у зовнішній політиці слідуватиме держава. Володимир Зеленський свою першу поїздку здійснить до столиці Європейського союзу – Брюсселя. «Слово і Діло» вивчило, куди їздили інші українські глави держави.

Леонід Кравчук, який, нагадаємо, був президентом України в 1991-1994 роках, свій перший закордонний візит здійснив лише через півроку після вступу на посаду. Кравчук відвідав Вашингтон, де зустрівся з президентом США Джорджем Бушем-старшим.

Леонід Кучма як глава держави вперше за кордон виїхав у жовтні 1994 року, через три місяці після інавгурації. Кучма також відправився за океан – до Канади, де зустрівся з прем'єр-міністром Жаном Кретьєном.

Швидше за всіх здійснювати закордонні поїздки став Віктор Ющенко. Буквально наступного дня після інавгурації він уже поїхав до Москви й провів зустріч ыз російським президентом Володимиром Путіним. А ось Віктор Янукович поїхав до Брюсселя, провів зустрічі з очільниками Європейської комісії, Європейської ради та Європейського парламенту.

Петро Порошенко з першим візитом довго тягнути не став, майже через три тижні після вступу на посаду він поїхав до Страсбурга, де виступив перед Парламентською асамблеєю Ради Європи.

Нинішній президент України Володимир Зеленський буде в Брюсселі 4-5 червня. У нього заплановані зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, президентом Європейської ради Дональдом Туском, президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером і президентом Польщі Анджеєм Дудою (який також перебуватиме в Брюсселі).

Нагадаємо, «Слово і Діло» проаналізувало, як три останніх президенти України проводили перші й останні дні на посаді: які укази підписували, які законопроекти вносили, кого призначали.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: