НАБУ проводило обшук у ексгендиректора вугільної компанії «Краснолиманська»

Читать на русском

Антикорупційні органі правопорядку провели слідчі дії у колишнього очільника державної вугільної компанії у корупційній справі.
Олександр Дубовикфото: ВГ «Краснолиманська»

Детективи Національного антикорупційного бюро 28 серпня провели обшук у житлі колишнього виконувача обов'язків генерального директора державного підприємства «Вугільна компанія «Краснолиманська» Олександра Дубовика у справі продажу вугілля приватним фірмам за заниженими цінами.

Про це йдеться в ухвалі слідчого судді Вищого антикорупційного суду Володимира Воронька від 9 вересня, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується у документі, детективи НАБУ встановили, що службові особи компанії «Краснолиманська», діючи умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для фірм «Дантрейд ЛТД» та «Торгівельний дім-Ресурс» та діючи за попередньою змовою з їх працівниками в період 2015-2017 років підписали договори поставки вугілля з цими компаніями та додаткові угоди до них. На підставі цих договорів приватним фірмам було продано 714 тисяч тон вугілля за заниженими на 339 млн грн цінами.

У НАБУ з'ясували, що такий договір з ТОВ «Дантрейд ЛТД» підписав колишній виконувач обов'язків гендиректора компанії «Краснолиманська», якого призначили на цю посаду наказом від 16 жовтня 2015 року. Згідно цього наказу, тимчасовим керівником був призначений Олександр Дубовик (фото наказу нижче).

За даними детективів, у період з 12 листопада 2015 року по 31 жовтня 2016 року компанія «Краснолиманська» реалізувала ТОВ «Дантрейд ЛТД» майже 650 тис. тон збагаченого вугілля за 556,7 млн грн. Однак, як вказують у НАБУ, ринкова вартість цього вугілля складала 867,12 млн грн, тобто товар продали за заниженими цінами і тим самим спричинили шкоду у вигляді недоотримання доходів для ВК «Краснолиманська» у сумі 310,41 млн грн.

Так, на підставі ухвали Солом'янського райсуду Києва 28 серпня детективи НАБУ провели обшук житла Дубовика. В ході слідчої дії у ексгендиректора компанія «Краснолиманська» вилучили наступне майно: копію наказу про призначення Дубовика на цю посаду; наказ про початок виконання Дубовиком обов'язків гендиректора; блокнот з рукописними написами; ноутбук з даними, які стосуються реалізації вугілля та документ з відсканованим підписом Дубовика; планшет Saмsung Gаlаху ТАВ S2 і записник. Постановою детектива все вилучене визнана речовими доказами. Тому у НАБУ просили суд накласти на це майно арешт. Суд клопотання задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ подало позов про визнання недійсним угоди вугільної компанії «Краснолиманська» з ТОВ «Дантрейд ЛТД». Проте 2 жовтня 2018 року Господарський суд Києва відмовив у задоволенні позову. Тому НАБУ подало апеляційну скаргу на це рішення, яку 22 травня повністю задовольнив Північний апеляційний госпсуд і анулював цю угоду. Пізніше Верховний суд залишив це рішення чинним.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: