Верховний суд залишив анульованою угоду поставки вугілля за заниженою ціною

Читать на русском
Верховний суд залишив без змін рішення про анулювання договору поставки вугілля між державною компанією та посередником, який поставив вугілля ПАТ Центренерго.

Верховний суд залишив без змін рішення апеляційного суду за позовом Національного антикорупційного бюро про визнання недійсною угоди про поставку державним підприємством «Вугільна компанія «Краснолиманська» вугілля за заниженою ціною посереднику ТОВ «Дантрейд ЛТД», який перепродав вугілля ПАТ «Центренерго» вже за ринковою вартістю.

Таке рішення 30 липня ухвалила колегія суддів Касаційного господарського суду, повідомляє «Слово і Діло».

За даними НАБУ, на момент укладення договору у держкомпанії «Краснолиманська» знали, що кінцевим споживачем її вугілля є ПАТ «Центренерго» (78,29% акцій належать державі). Але, як вважають у Бюро, замість постачання напряму до схеми протиправно залучили ТОВ «Дантрейд ЛТД», якому компанія «Краснолиманська» впродовж 2015-2016 років продала 649,1 тонн вугілля за ціною, що виявилась майже на третину нижчою від ринкової на той момент.

Це ж вугілля, за словами правоохоронців, ТОВ «Дантрейд ЛТД» перепродавало ПАТ «Центренерго». Наявність посередника в схемі постачання вугілля між двома об'єктами державної форми власності була протиправною та коштувала інтересам держави, за версією слідства, 310 млн грн.

Вказану угоди визнав недійсною Апеляційний госпсуд, проте фірма «Дантрейд ЛТД» подала касаційну скаргу на таке рішення. У своїй скарзі представник компанії стверджував, що наказ Міністерства енергетики та вугільної промисловості «про невідкладні заходи стабілізації фінансового стану галузі та запобігання проявам корупції» не є нормативно-правовим актом, не містить прямої заборони на продаж вугледобувним підприємствам збагаченого вугілля не генеруючим компаніям теплових електростанцій. Також у касації нагадали, що Конституційний суд позбавив НАБУ можливості подавати до суду позови про визнання недійсним угод.

Проте, вивчивши касацію, колегія суддів залишила скаргу без задоволення.

Нагадаємо, Госпсуд Києва відмовив НАБУ у позові про визнання цієї угоди недійсною. На вказане рішення Бюро подало апеляційну скаргу. Своєю чергою Апеляційний госпсуд скаргу задовольнив і анулював угоду поставки вугілля.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: