Держкомпанія «Краснолиманська» та посередник знали про наказ Міненерго – суд

Читать на русском
В апеляційному госпсуді розповіли, чому визнали недійсним договір поставки вугілля між держкомпанією і приватною фірмою.

Державне підприємство «Вугільна компанія «Краснолиманська» уклало договір поставки вугілля з ТОВ «Торговий дім-ресурс» за заниженими цінами, знаючи про наказ Міністерства енергетики та вугільної промисловості не залучати посередників.

Про це йдеться в мотивувальній частині ухвали Східного апеляційного господарського суду, якою визнали недійсним вказаний договір, повідомляє «Слово і Діло».

Суд встановив, що «ТД-ресурс» дійсно був посередником при постачанні вугілля ПАТ «Центренерго» (більше 78% належить державі). Зазначена інформація підтверджується специфікацією від 10 вересня 2015 року до договору поставки вугілля, в якій визначено, що виробником і вантажовідправником вугілля є ДП «Краснолиманська». Також суд з'ясував, що «Краснолиманська» в той же період часу, коли уклала договір із «ТД-ресурс», поставляла вугілля й іншим компаніям, однак за ринковими цінами, на відміну від «ТД-ресурс». Зазначеній комерційній фірмі вугілля продали на 24 мільйони гривень дешевше за ринкові ціни.

Продаж цього вугілля фірмі «ТД-ресурс» за заниженою ціною підтверджується висновком двох експертиз – КНДІСЕ і ДНДІСЕ. Однак Господарський суд Києва безпідставно надав перевагу експертизі Харківського НДІ судових експертиз ім. засл. проф. Бокаріуса. Разом із тим суд встановив із копії висновку цієї експертизи, що експерт, який її провів, не був попереджений про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок. Таким чином, ця експертиза не є належним доказом у розумінні статей 73, 76, 98 Господарського процесуального кодексу України.

Крім того, як зазначив суд, ДП «Краснолиманська» і «ТД-ресурс» знали про наказ Міненерго, яким забороняли залучати посередників при продажу вугілля українським енергогенеруючим компаніям, що призвело до недоотримання держкомпанією доходу.

У зв'язку з цим суд повністю задовольнив скаргу НАБУ, а також повністю задовольнив позов Бюро, визнавши недійсним цей договір.

Нагадаємо, НАБУ програло позов про визнання недійсним договору вугільної компанії «Краснолиманська» з ще однією комерційною фірмою. Пізніше Національне бюро оскаржило це рішення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: