НАБУ програло позов до вугільної компанії «Краснолиманська»

Читать на русском
Національне бюро хотіла розірвати договору між вугільною компанією Краснолиманська та приватною фірмою про поставку вугілля.

Суд відмовив НАБУ у визнанні недійсним договору про постачання вугілля, укладеного між державним підприємством «Вугільна компанія «Краснолиманська» та ТОВ «Дантрейд ЛТД».

Таке рішення ухвалив суддя Господарського суду міста Києва Сергій Морозов, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується, НАБУ подало позов про визнання недійсним зазначеного контракту, оскільки, на їхню думку, він укладений із порушенням вимог наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості. За словами представника Бюро, зазначений договір призвів до того, що вугілля було продане за вартістю, нижчою за ринкову, що своєю чергою спричинило недоотримання коштів державною компанією «Краснолиманська». Як на підставу визнання недійсним вищевказаного договору НАБУ посилається на ст. ст. 203, 215, ч. 3 ст. 228 ЦК України, а саме невідповідність правочину інтересам держави.

Також детективи вказували, що надалі вказане вугілля було поставлене ТОВ «Дантрейд ЛТД» «Центренерго». Різниця між проданим вугіллям компанією «Краснолиманська» фірмі «Дантрейд ЛТД» і подальшим продажем цього вугілля «Центренерго» становила 42,86%. Таким чином, «Краснолиманська» залучила посередника, що підтверджується специфікацією, в якій вказується, що виробником і вантажовідправником вугілля є держпідприємство «Краснолиманська».

Вислухавши доводи представника НАБУ, суд відмовив у задоволенні позову. На думку судді Морозова, НАБУ не обґрунтовано й не підтверджено належними доказами, кому в результаті цього договору було завдано збитків, і не підтверджений сам факт заподіяння шкоди. Він додав, що цей договір відповідає вимогам законодавства, а його укладення та виконання відповідачами не призвело до завдання шкоди комусь згідно з матеріалами справи.

Водночас він додав, що 31 жовтня НАБУ подало апеляційну скаргу на вказане рішення суду.

Нагадаємо, «Укргазвидобування» виграло позов на дії податкової у справі газових схем. Раніше суд закрив провадження за позовом Новороздільської ТЕЦ до Національного агентства з розшуку і менеджменту активів. Також суд відмовив миколаївській фірмі в позові на рішення АМКУ в справі про розкрадання коштів Адміністрації морських портів України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: