Чому монобільшість тричі не змогла зібрати голоси в Раді: саботаж чи здоровий глузд

Читать на русском
Законопроекти, за якими Слузі народу не вистачило голосів, потребують ретельного доопрацювання. Хоча є версія, що в монобільшості, можливо, назріває розкол.
Слово і Діло

Фракція «Слуги народу» продовжує ухвалювати законопроекти в турборежимі, як і обіцяв Арахамія, але вчора тричі монобільшість дала збій та не підтримала запропоновані ініціативи. Які законопроекти «саботували» деякі «слуги народу» та чи не є це паростком розколу монобільшості, «Слово і Діло» спитало у експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

Два законопроекти не набрали звичайної парламентської більшості за суто технічними причинами. Не вистачило голосів для рішення розглядати за скороченою процедурою законопроекти щодо управління безпекою автомобільних доріг та щодо діяльності органів суддівського врядування. Тобто у другому читанні ці ініціативи будуть розглядати за повною процедурою.

Втретє нардепи провалили голосування законопроекту про правонаступництво, який передбачає продовження дії актів колишнього СРСР.

Новообраній Раді вперше не вистачило голосів для ухвалення рішенняТермін підготовки до другого читання законопроекту №1061 про управління безпекою автомобільних доріг нардепи відмовилися скоротити.

«Планувалось внести проєкт закону, який би передбачав, що просто всі акти Радянського Союзу втрачають чинність. Якби це було проголосовано, то насправді наслідки були б достатньо серйозні. Наприклад, у нас є Кодекс законів про працю, який втратив би чинність. Тоді на підставі чого регулювати трудові відносини, якщо нічого нового не ухвалено?», – пояснив Олександр Москалюк.

За словами юриста, така ж ситуація виникла б із Кодексом про адміністративні правопорушення. «Але там вони хоча б зазначили, що він діяв би до 30 вересня, коли вони, очевидно, хотіли ухвалити новий. Але це просто дуже об’ємні документи, фундаментальні речі. За логікою, спочатку ухвалюють новий закон і тоді автоматично скасовують попередній. А просто скасовувати без альтернативи, це може призвести до юридичного колапсу. Тому й проголосувало лише 213 осіб», – додав він.

Незважаючи на суто юридичні нюанси, через які, можливо, нардепи і не ухвалили згадані ініціативи, вже з’явилися конспірологічні припущення, що такий саботаж деяких «слуг народу» свідчить нібито про паростки розколу монобільшості.

До того ж, вчора з’ясувалося, що з порядку денного зникли проєкт закону про імперативний мандат та про звільнення всього складу ЦВК, оскільки в кулуарах говорили, що не буде достатньої кількості голосів. Хоча ЦВК розпустили вже у другий день.

ЗМІ не виключають, що в монобільшості почалися потаємні тектонічні процеси, адже, якщо подивитися, хто зі «слуг» не голосував, то виявиться, що це квота Авакова і Коломойського.

Нагадаємо, ми писали, що у «Слузі народу» визначилися з відстороненням Ірини Геращенко.

Також ми розбиралися, як і кого пропонують притягати до відповідальності за незаконне збагачення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: