Реконструкція та облаштування дитячих садків: що обіцяють мери

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати обіцянки українських політиків та чиновників. Раніше ми писали, як мери займаються ремонтом шкіл. Сьогодні пропонуємо подивитися, що обіцяють і роблять мери обласних центрів для реконструкції та облаштування дитячих садочків.

Жодної обіцянки щодо дошкільних закладів мери поки що не провалили. Щоправда, й виконали не так багато, тому що переважна більшість із запланованого досі чекає на реалізацію.

Масштабну обіцянку дав Андрій Садовий, ще балотуючись на посаду мера Львова у 2015 році, зазначивши у своїй передвиборчій програмі, що поверне всі орендовані приміщення дитячим садкам та відкриє в них додаткові групи.

Наприкінці жовтня 2016 року в.о. начальника управління освіти Львівської міської ради Зоряна Довганик заявила, що всі приміщення, які перебували в оренді, звільнено. Для їх відновлення було виготовлено проектно-кошторисну документацію.

Влітку наступного року Садовий заявив, що місто не будує дитячих садочків, а винятково оновлює ті, що працювали раніше. У жовтні 2017 року було відкрито садочок, розрахований на 130 дітей, по вул. Рильського, 9, який не працював понад 15 років. Загалом від орендарів вивільнили 8 будівель, де відкрили 30 груп. Для ще 9 груп приміщення ремонтували. Окрім того, відкрито 30 груп у приміщеннях чинних ДНЗ, частина яких перебувала в оренді.

На початку 2018 року у Львові сконцентрувалися на збільшенні кількісті груп у садочках, відкрили 25 додаткових груп, до кінця року планували – ще 13 груп (по вул. Дорога Кривчицька, 3 повинні відкрити 3 групи, вул. Копистинського, 14 — 3 групи, вул. Бортнянського, 12 — 4 групи). До 2020 року буде відновлено 30 додаткових груп для 800 дітей (заклад дошкільної освіти № 111 (вул. Виговського, 1-а) — 6 груп, ЗДО № 102 (вул. Медової Печери, 13) — 7 груп, ЗДО № 97 (вул. Дністерська, 25) — 4 груп, ЗДО № 96 (вул. Клепарівська, 31) — 4 груп, вул. Білогорща, 2-а — 5 груп, вул. Сяйва, 16 — 2 групи, вул. Чижевського, 43 — 2 групи).

Мер Дніпра Борис Філатов виконав обіцянку протягом 2018 року провести капітальний ремонт у 16 дитячих садках: № 94, 149, 157, 181, 208, 219, 221, 239, 272, 288, 297, 336, 347, 348, 350, 391. Як повідомили нам у Дніпровській міській раді, в усіх згаданих дитячих садочках провели капітальний ремонт санвузлів, приміщень та поточний ремонт, у тому числі демонтаж старих ігрових майданчиків.

На початку 2019 року мер Києва Віталій Кличко заявив про намір провести повну реконструкцію 7 дитячих садків протягом року.

«Цього року ми запланували виділити рекордну суму коштів на освіту: 17,9 млрд грн. Це майже третина столичного кошторису. Бюджетом, за рахунок освітньої державної субвенції, планується підвищити зарплату освітянам більше, ніж на 20%. Цього року ми плануємо будівництво одного садочка з нуля у Святошинському районі та повну реконструкцію 7 садків і 5 шкіл. Тобто це будуть фактично нові садки та школи», — зазначив Віталій Кличко. Наразі обіцянка перебуває у процесі виконання.

У мера Вінниці Сергія Моргунова ми зафіксували 5 обіцянок щодо дитячих садочків і поки що тільки одна виконана. Два роки тому він планував провести реконструкцію покрівлі дитячого садка № 17 і впорався із намірами.

Навесні 2019-го Моргунов побіцяв, що в місті будуть утеплювати школи та садочки: «14 шкіл та садочків плануємо комплексно утеплити у Вінниці у найближчі кілька років. Це одне із важливих рішень, ухвалених сьогодні сесією міської ради. Йдеться про залучення 249 млн грн кредитних ресурсів». Ми продовжуємо стежити за виконанням цієї обіцянки.

Раніше ми писали, що обіцяли та зробили мери щодо розвитку системи відеонагляду в містах.

Також «Слово і Діло» розбиралось, як мери виконують обіцянки про ремонт мостів і шляхопроводів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: