Суд знову не зняв арешт з будинку матері Барбула у Конча-Заспі

Читать на русском
Антикорупційний суд не побачив підстав для задоволення клопотання адвоката матері колишнього директора СТЕ про зняття арешту з майна.
суддя ВАКС Наталя Мовчанфото: «Слово і Діло», Олег Новіков

Суд залишив заарештованим будинок матері колишнього директора державного госпрозрахункового зовнішньоторгівельного підприємства «Спецтехноекспорт» Павла Барбула в Козині (Конча-Заспа), який був придбаний одразу після його звільнення з посади.

Таке рішення сьогодні, 6 вересня ухвалила слідча суддя Вищого антикорупційного суду Наталя Мовчан за результатами розгляду клопотання адвоката матері Барбула, повідомляє журналіст «Слова і Діла» із зали суду.

Адвокат Тарас Безпалій просив суд скасувати арешт будинку матері підозрюваного, оскільки житло арештували як забезпечення можливої спеціальної конфіскації, проте будинок не може бути спецконфіскованим. За його словами, мати та Барбул у розумінні Сімейного кодексу не є сім'єю. До того ж, на думку захисника, доводи сторони обвинувачення про те, що цей будинок придбав саме Барбул за гроші злочинного походження, є лише припущеннями. Безпалій додав, що мати ексдиректора СТЕ навіть не викликали на допит в якості свідка, щоб з'ясувати звідки в неї такий будинок.

Захисник також заперечив, що придбання Барбулом цього будинку за довіреністю від своєї матері є доказом того, що це його будинок. Безпалій додав, що підозрюваний проживає в будинку в Конча-Заспі поки в його квартирі в Києві робиться ремонт. Більше того, матір Барбула наразі проживає в Одесі. Крім того, на думку адвоката, вказаний будинок не може бути визнаний речовим доказом.

Своєю чергою прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратура Вадим Сидоренко заперечував проти клопотання. На його думку, докази того, що цей будинок належить саме Барбулу у сторони обвинувачення є, ними вони обґрунтовували клопотання про накладання арешту на будинок. Прокурор вважає, що це житло було придбане за гроші, які були отримані в результати вчинення правопорушення. Також він додав, що вирішувати, чи підлягає будинок матері підозрюваного спецконфіскації вирішить суд під час розгляду справи по суті.

Вивчивши клопотання та доводи сторін, суддя Мовчан залишала прохання адвоката без задоволення.

Як повідомлялося, в серпні 2018 року мати Барбула Карина Атанасян за договором купівлі-продажу стала власницею будинку в елітному смт Козин під Києвом. Йдеться про будинок на 435 кв. м на кількох земельних ділянках у 14 соток, із господарськими спорудами й фонтаном. Хоча будинок записаний на матір екс-керівника «Спецтехноекспорту», ​​журналісти Bihus.Info зафіксували, як уранці з кооперативу виїжджає Mercedes самого Барбула. Крім того, з різницею в кілька хвилин із того ж кооперативу виїхав і Range Rover, записаний на Олену Барбул, імовірно, його колишню дружину. Будучи чиновником, Барбул подавав декларації за 2016 і 2017 роки, серед членів сім'ї вказував лише сина – ані дружини, ані її майна не вказував. Будинки такої площі в Козині, саме на цій вулиці на дамбі, продаються від $500 тисяч (без ремонту та немебльовані) до $1,75 млн (з ремонтом і мебльовані), ціна також варіюється залежно від розміру земельної ділянки.

Раніше таке ж клопотання адвоката матері Барбула розглядав Солом'янський суд Києва і також відмовив у його задоволенні.

Нагадаємо, 4 березня НАБУ затримало екс-директора «Спецтехноекспорту». Пізніше йому повідомили про підозру.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: