Передвиборчі програми мажоритарників: що обіцяли депутати від Дніпропетровської області

Читать на русском

Виявляється, більше половини українців не знають, хто був обраний депутатом у їхньому мажоритарному окрузі. Тому сьогодні «Слово і Діло» пропонує подивитись, які обіцянки дали мажоритарники у своїх програмах жителям Дніпропетровської області, де аж 17 одномандатних округів, серед яких тільки на одному переміг самовисуванець, а на всіх решта — представники «Слуги народу».

Єдиний самовисуванець, якому вдалося пройти до Верховної ради від області, яка найактивніше підтримувала президентську партію, став Дмитро Шпенов. Він був нардепом у 2007-2014 роках. Спочатку пройшов за списками регіоналів, а за останньої каденції представляв у парламенті 37-й округ, де знову переміг на виборах-2019.

У своїй передвиборчій програмі Шпенов дав 19 обіцянок, серед яких — розробити та ухвалити пакет законів для припинення війни та встановлення миру, повністю скасувати недоторканність для народних депутатів та суддів, запровадити електронний облік відвідуваності та активності нардепа та штрафувати парламентарів за прогули.

Дещо незрозуміла обіцянка заслуженого юриста Шпенова «звільняти народних депутатів за прогули», адже парламентарів обирає народ, тому звільнити їх неможливо. А от намір мажоритарника запровадити тести на освіченість, інтелект та адекватність для кандидатів у депутати теоретично можна реалізувати.

Є у Шпенова обіцянки, які перегукуються із програмою «Слуги народу», зокрема, зменшити державний апарат, запровадити отримання онлайн-послуг, ухвалити новий Виборчий кодекс, повернути дію норм закону про незаконне збагачення, зменшити податкове навантаження для розвитку малого та середнього бізнесу.

У Раді Шпенов обіцяв підтримувати законодавчі ініціативи, спрямовані на розвиток української промисловості, збільшення кількості робочих місць та підвищення заробітних плат. Щоправда, у програмі у мажоритарника немає жодної обіцянки щодо розвитку округу.

Щодо нардепів-мажоритарників від «Слуги народу», переважна більшість з них у своїх програмах обіцяє «втілити курс президента Володимира Зеленського у конкретних законопроектах і політичних рішеннях». Відзначимо, що майже всі програми написані як під копірку та відрізняються лише обіцянками щодо законодавчих ініціатив та округів.

У одного з найвпізнаваніших нардепів області Юрія Корявченкова, більш відомого як Юзік з шоу «95-й квартал», зафіксовано 31 програмну обіцянку. Він представляє у Верховній раді 33-й округ у Кривому Розі та обіцяє щомісячно проводити особистий прийом громадян і докладати зусиль до вирішення їх проблем у межах повноважень.

Також нардеп обіцяв слідкувати за дотриманням права працівників на безпечні умови праці на шкідливих виробництвах Кривого Рогу. Він має сприяти розвитку волонтерського руху допомоги воїнам АТО та їх сім`ям у Кривому Розі, підтримувати розвиток юнацького спорту та проведення культурно-масових заходів та молодіжних ініціатив в окрузі.

Серед обіцянок щодо розвитку округу Корявченков планує брати участь в удосконаленні механізмів формування та розподілу місцевих бюджетів, впливати на збільшення інвестицій у медичне обслуговування жителів округу та сприяти впровадженню безкоштовного скрінінгу здоров`я для робітників, що працюють на шкідливих виробництвах Кривого Рогу та їх сімей.

Дмитро Кисилевський обіцяв ініціювати створення додаткових можливостей для освіти, відпочинку та дозвілля та відновлення рекреаційних зон в окрузі. Також він планує ініціювати прийняття програм реконструкції важливих для мешканців об’єктів інфраструктури, розвитку медичних закладів та доступності медичного обслуговування, підвищення якості інженерної, професійно-технічної та STEM-освіти.

У законотворчій діяльності Кисилевський обіцяв внести до Верховної ради законопроекти про скасування депутатської недоторканності, про стимулювання розвитку промислового виробництва та про розширення сфери надання державних послуг в електронному вигляді.

Максим Бужанський обіцяє взяти під власний контроль будівництво всіх важливих інфраструктурних об’єктів округу, ремонт доріг, екологічну ситуацію та справедливий розподіл державних коштів на розвиток територій.

Він обіцяв внести до Ради законопроекти про очищення та перезавантаження прокуратури, СБУ та антикорупційних органів, про посилення відповідальності за корупційні злочини, про припинення свавілля правоохоронних органів і податківців щодо бізнесу.

Також Бужанський дав обіцянки, які вже й без нього прописані у законодавстві та входять до обов’язків нардепа: голосувати лише особисто, звітувати про свою роботу перед виборцями та публікувати свою декларацію про доходи та видатки.

Раніше ми повідомляли, що 23 самовисуванці в Раді об'єдналися в групу «За майбутнє».

Також «Слово і Діло» писало, скільки українців не знають свого депутата-мажоритарника.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: