Передвиборчі програми мажоритарників: що обіцяли депутати від Вінницької області

Читать на русском

Вінницька область стала одним із небагатьох регіонів України, де в одномандатних виборчих округах перемогли не лише представники «Слуги народу». В області вісім округів: на 4 перемогли самовисуванці, на 3 – кандидати від «Слуги народу» й ще один округ за представником «Батьківщини». «Слово і Діло» подивилося, що обіцяли майбутні нардепи в своїх передвиборчих програмах.

Партія «Батьківщина» отримала лише два місця за мажоритаркою, один із тих, хто пройшов, – Олег Мейдич. Як і більшість кандидатів, він обіцяв у програмі ліквідувати депутатську недоторканність, ухвалити закон про імпічмент президента й боротися з корупцією.

Серед власних обіцянок Мейдича можна виділити реалізацію програм допомоги хворим дітям, студентської молоді, пенсіонерам, тяжкохворим та допомоги установам охорони здоров'я. Крім того, він обіцяє активізувати розвиток харчової та переробної галузей та ухвалити закон, що забороняє закриття лікарень, шкіл, дитсадків.

Максим Пашковський від «Слуги народу» своїм виборцям пообіцяв внести до парламенту законопроект про лібералізацію умов контролю та оподаткування малих підприємств у сфері IT-технологій, а також внести зміни до закону про платіжні системи та переказ коштів в Україні. Перш за все, він має намір впровадити надання послуг в електронному вигляді.

Не обійшлося в його програмі й без стандартних для «слуг народу» обіцянок. Наприклад, втілити курс президента Володимира Зеленського в конкретних законопроектах і політичних рішеннях, сформувати професійний уряд народної довіри, сприяти скасуванню недоторканності, сприяти впровадженню механізму відкликання депутатів тощо. Такі ж обіцянки є й у програмі іншого мажоритарника від «Слуги народу» – Анатолія Драбовського. Але він дав ще й трохи конкретики для свого округу.

Драбовський обіцяв залучити кошти з місцевого та державного бюджетів на будівництво нової школи в селі Лука-Мелешківська, взяти під особистий контроль проблему забруднення річки Південний Буг, залучати кошти для вирішення питання з очисними спорудами в мікрорайоні Сабарів, а також подати законопроект про безкоштовні заняття в спортивних секціях для дітей до 14 років.

Лише чотири обіцянки дала майбутній депутат від «Слуги народу» Ірина Борзова. Так, вона обіцяє ухвалити закони «Про Національний фонд підтримки молодіжних ініціатив» та «Про соціальне підприємництво». Крім того, Борзова намір внести зміни до закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» і замість доплати запровадити зарплату за надання соціального догляду за дитиною з інвалідністю.

Цілих 39 обіцянок дала самовисуванець Лариса Білозір. У неї також є обіцянки, які перегукуються з програмою «Слуги народу»: наприклад, забезпечити проведення капітального ремонту доріг, реконструкцію парків, скверів та зелених зон, провести ремонт і модернізацію дитячих садків і шкіл.

До нової Ради пройшли 53 нардепи-фігуранти журналістських розслідувань про корупціюДо парламенту дев'ятого скликання пройшли 53 депутати-фігуранти журналістських розслідувань про корупцію. У минулому скликанні їх було 214.

Крім того, в передвиборчій програмі Білозір обіцяє забезпечити формування свідомих, ініціативних та активних громад, принципово змінити механізм нарахування субсидій, запровадити механізм страхової медицини, осучаснити медичні установи в окрузі, внести законодавчі ініціативи щодо боротьби з корупцією на всіх рівнях влади.

Самовисуванець Геннадій Вацак обіцяє в кожному районі окрузі створити малі підприємства з випікання хліба, виробництва ковбас, переробки молока, овочів і фруктів, подолати бідність людей, зробити тотальним контроль громадськості за використанням коштів, що спрямовуються на ремонт будівництво доріг. Також майбутній парламентар вимагатиме будівництва нових ферм, птахоферм і молокозаводів.

Не балує виборців обіцянками самовисуванець Микола Кучер, у нього їх 15. Зокрема, внести зміни до пенсійної реформи, закріпити програму для придбання житла військовослужбовцям, підвищити соціальні виплати учасникам бойових дій та сім'ям постраждалих. Також у програмі є обіцянка підтримати зміну виборчої системи на пропорційну з відкритими списками, хоча новий Виборчий кодекс уже ухвалила Верховна рада восьмого скликання.

Напевно, найцікавіша обіцянка в самовисуванця Петра Юрчишина – жити в своєму рідному краї у Вінницькій області. Крім того, він має намір скасувати пільги та привілеї для чиновників і депутатів, законодавчо встановити розмір зарплати на рівні оплати праці в промисловості та сільському господарстві.

Нагадаємо, раніше ми писали, що обіцяли обрані мажоритарники Києва, Київської та Волинської областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: