Передвиборчі програми мажоритарників: що обіцяли депутати Черкаської області

Читать на русском

Нова Верховна рада розпочне роботу 29 серпня. До парламентських виборів «Слово і Діло» докладно розібрало за темами програми п'яти політичних партій, які отримають мандати. Тепер, коли ми знаємо переможців на одномандатних округах, подивимося, що вони обіцяли в своїх програмах. Ми пройдемося мажоритарниками кожної області. Раніше «Слово і Діло» вже дивилося передвиборчі обіцянки нардепів, обраних киянами. Сьогодні розглянемо програми нардепів від Черкаської області.

У Черкаській області із семи народних депутатів мажоритарників четверо представляють партію «Слуга народу», ще троє – самовисуванці.

Антон Яценко в попередньому скликанні парламенту входив до партії «Відродження», а на цих виборах переміг на окрузі як самовисуванець, хоча його передвиборча програма багато в чому перегукується з програмою «Слуги народу». Загалом, він дав 48 обіцянок. Як і представники пропрезидентської партії, Яценко обіцяє знизити чинні тарифи для населення на газ, опалення та гарячу воду.

Також він, як і СН, обіцяв внести законодавчі ініціативи з питання збільшення зарплат вчителям, лікарям та медичним і соціальним працівникам. Ще він обіцяв зробити все як народний депутат для завершення війни на сході України, припинення окупації Криму та якнайшвидшого повернення додому українських полонених та «в’язнів Кремля».

У програмі Яценко, як і у «слуг народу», є обіцянки забезпечити державну підтримку в проведенні заходів, спрямованих на підвищення рівня енергозбереження та енергоефективності й розробити законопроекти, спрямовані на протидію корупції.

Для округу він обіцяв ремонт доріг, продовжити програму забезпечення водопостачання, завершити будівництво та реконструкцію водогонів у селах та селищах, забезпечити здійснення пасажирських перевезень новими автобусами й знизити вартість проїзду, допомогти населенню в земельних питаннях, ремонтувати й замінювати вікна в школах та дитячих садочках округу (хоча це й не належить до компетенції нардепа).

Самовисуванець Сергій Рудик має менше збігів у програмі з обіцянками СН. Хіба що він планує підтримувати всі антикорупційні ініціативи, зокрема й щодо відповідальності чиновників за незаконне збагачення. Також він за скасування депутатської недоторканності та за законопроекти, які наближатимуть Україну до Євросоюзу та НАТО. Рудик також обіцяв законодавчо сприяти зниженню комунальних тарифів.

Обіцянок щодо благоустрою округу в програмі Рудика набагато більше, ніж щодо законотворчості. Так, до кінця 2019 року він планує завершити ремонт доріг місцевого значення в 32 селах округу. До 2020 року політик хоче завершити ремонт вулиці Соборної в Смілі, забезпечити будівництво 10 нових футбольних полів зі штучним покриттям, волейбольно-баскетбольних майданчиків у Смілі, Кам’янці та найбільших селах округу.

Також він обіцяє завершити заміну вікон та дверей у багатоповерхівках, домогтися виділення коштів на завершення ремонту й заміну аварійних ліфтів у Смілі та Кам’янці, реконструювати Черкаську районну лікарню й завершити капітальний ремонт Смілянської та Кам’янської районних лікарень.

Самовисуванець Сергій Нагорняк також не скупився на обіцянки й дав їх 43. У своїй передвиборчій програмі він обіцяв втілити курс президента Володимира Зеленського в конкретних законопроектах і політичних рішеннях. А далі основна частина його програми ніби переписана з програми «Слуги народу»: сформувати професійний уряд народної довіри, домагатися запровадження незалежного аудиту якості автомобільних доріг, домагатися зменшення вартості ліків, домагатися ліквідації зайвих функцій державних органів і ще багато продубльованих обіцянок.

Щодо роботи на окрузі, то Нагорняк обіцяв домагатися створення постійних громадських приймалень, ремонту доріг, встановлення освітлення вулиць, створення зелених зон та майданчиків для відпочинку й спорту.

Щодо законотворчості, то Нагорняк обіцяв внести законопроекти про комплекс заходів зі збереження українських доріг від варварського руйнування, про нові джерела та механізми фінансування сільської медицини, про державні гарантії молодіжного житлового кредитування, про особливі умови для молодих фахівців у сільській місцевості.

Олександр Скічко від СН обіцяв втілити курс президента Володимира Зеленського в конкретних законопроектах і політичних рішеннях. Далі його програма містить понад два десятки обіцянок СН, зокрема про скасування недоторканності нардепів, спрощення процедури імпічменту президента, запровадження механізму відкликання депутатів усіх рівнів та механізму реального народовладдя та прямої демократії.

Для округу Скічко обіцяв підвищити вартість оренди паїв, домагатися дотації для малого фермерства, розвивати кластерний підхід, тобто спеціалізацію регіону та підвищення доходів громад, безпосередньо захищати інтереси громади, встановити індивідуальні теплові пункти, що дозволять заощаджувати до 50% вартості опалення для населення в кожному будинку, розвивати музейну справу та історично-культурну спадщину в сучасному контексті.

Олег Арсенюк («Слуга народу») у своїй програмі також слово в слово повторює програму партії, включаючи обіцянки втілити курс Зеленського. Щодо округу, то Арсенюк обіцяв контролювати проведення медичної реформи в закладах охорони здоров'я округу, сприяти створенню в окрузі робочих місць, внести до ВРУ законопроекти про освіту на селі, про запровадження механізму відкликання депутатів усіх рівнів та про збільшення видобутку вітчизняного газу й розвитку «зеленої» енергетики.

Любов Шпак, яка також представляє президентську партію, для округу обіцяла ініціювати зміни в системі реформування медицини, екологічного законодавства та забезпечення контролю за діяльністю місцевих підприємств щодо дотримання екологічних норм. Також вона планує в Черкасах на постійній основі організувати роботу приймалень народного депутата та безкоштовних юридичних центрів.

Вона обіцяла особисто внести до Верховної ради законопроект про запобігання та протидію корупції, про внесення змін та доповнень до чинного законодавства України з метою мінімізації тіньової економіки, щодо змін до Земельного кодексу України, який нейтралізує корупційну складову в земельній сфері.

Андрій Стріхарський – єдиний серед мажоритарників «Слуги народу» має програму, яка дещо відрізняється від його колег. Стріхарський обіцяв залишити землю у власності українських громадян, підтримувати зміни до виборчого законодавства та посилити відповідальності за його порушення, підтримувати розвиток державних оздоровчих закладів, впровадити відкриту виборчу систему, запровадити механізм відкликання депутатів, ініціювати зменшення районних та обласних адміністрацій, міністерств та відомств.

Є в Стріхарського в програмі й власні ініціативи. Він обіцяв удосконалити соціальну політику, захищати звільнених працівників, допомагати кожній людині створити свою власну справу, підтримувати розробку та ухвалення законопроектів для розв'язання проблем малого й середнього бізнесу, підтримувати законопроект щодо зниження цін на комунальні послуги, підтримувати аграріїв у розвитку вирощування екопродуктів, розвивати та підтримувати с/г сектор і товаровиробників.

Раніше ми писали, що обіцяли новообрані нардепи-мажоритарники в своїх передвиборчих програмах киянам та виборцям Київської області.

Також ми розбирались, як мажоритарники нової Ради виконували обіцянки в попередньому скликанні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: