Передвиборчі програми мажоритарників: що обіцяли депутати Волинської області

Читать на русском

Нова Верховна рада розпочне роботу 29 серпня. До парламентських виборів «Слово і Діло» докладно розібрало за темами програми п'яти політичних партій, які отримають мандати. Тепер, коли ми знаємо переможців на одномандатних округах, подивимося, що вони обіцяли в своїх програмах. Ми пройдемося мажоритарниками кожної області. Раніше «Слово і Діло» вже дивилося передвиборчі обіцянки нардепів, обраних киянами. Сьогодні розглянемо програми нардепів від Волинської області.

У Волинській області п’ять одномандатних округів, у яких перемогли чотири самовисуванці та один представник партії «Слуга народу».

Самовисуванець Степан Івахів дав 23 програмні обіцянки, серед яких більшість перетинається з передвиборчою програмою «Слуги народу». Зокрема, запровадити грошові винагороди для тих громадян, які повідомили про хабарника та допомогли зловити його на гарячому; скасувати недоторканність президента, депутатів та суддів (таке ж формулювання було й у передвиборчій програмі Володимира Зеленського); запровадити конфіскацію майна корупціонерів; ухвалити закон про імпічмент президента та про відкликання депутатів; забезпечити пільги та субсидії; створити дієві програми з тепломодернізації; перейти на альтернативні джерела енергії.

Серед власних обіцянок Івахіва можна виділити намір запровадити механізм перевірки судових вироків новоствореного Антикорупційного суду; законодавчо заборонити величезні заробітні плати та премії для топ-чиновників та керівників державних підприємств; індексувати пенсії й ліквідувати районні та обласні ради й державні адміністрації, заощаджені кошти скерувати на зменшення тарифів.

Перегукуються з обіцянками ЗеКоманди, але не дослівно й не так чітко, і плани самовисуванця Ігоря Гузя. Він також обіцяє домагатися виділення коштів на ремонт і будівництво доріг; поліпшити державні програми соціального захисту військовослужбовців; підтримувати євроінтеграційні, антикорупційні законопроекти, боротися за зниження тарифів на комунальні послуги та підтримувати законопроекти, спрямовані на реалізацію пенсійної реформи.

Щодо роботи на окрузі Гузь обіцяв не допустити закриття чинних шахт; лобіювати питання добудови шахти №10 «Нововолинська»; вирішувати проблеми черг на кордоні; модернізовувати міжнародні пункти пропуску «Ягодин-Дорогуськ» та «Устилуг-Зосін»; розвивати туристичну інфраструктуру Прибужжя та залучати інвестиції для розвитку краю; підтримати й реалізувати екологічні програми на території округу, підтримувати фермерів; співпрацювати з ОСББ та стимулювати розвиток.

Ірина Констанкевич (самовисуванка) дала 28 обіцянок у програмі, більшість з яких стосується розвитку округу. Вона обіцяла підтримувати аграрні, торфовидобувні, переробні підприємства; підвищити туристично-рекреаційний потенціал регіону та інвестиційну привабливість Волинського Полісся; сприяти зростанню ефективності функціонування АПК та забезпеченню фінансової автономності громад.

Цілий блок обіцянок Констанкевич стосується проблем освіти. Зокрема, вона має намір відстоювати питання фінансування освіти на рівні не нижче 7% ВВП; зберегти початкові ланки освіти, дошкільні та позашкільні заклади у сільській місцевості; запровадити нові стандарти та механізми функціонування системи професійно-технічної освіти, вищої освіти; розвивати фахову передвищу освіту; формувати освітні програми, спрямовані на виховання сімейних цінностей.

Також в її програмі багато уваги приділяється соціальним питанням. Балотуючись в нардепи вона обіцяла захищати права ветеранів війни, бійців АТО/ООС щодо належного надання їм медичної та соціальної допомоги; врегулювати питання щодо компенсації коштів за лікування для пільгових категорій, недопустити подальшого скорочення пільг; виступати за гідне пенсійне забезпечення; сприяти розвитку амбулаторій та лікарень.

Як мажоритарники нової Ради виконували обіцянки в попередньому скликанніДо нової Верховної ради пройшли 43 мажоритарники, які працювали у восьмому скликання. З них четверо не виконали жодної обіцянки.

Представник «Слуги народу» Вячеслав Рубльов у своїй програмі обіцяв втілити курс президента України Володимира Зеленського. Також нардеп має намір домагатися скасування недоторканості народних депутатів, спрощення процедури імпічменту президента; запровадження механізму відкликання депутатів усіх рівнів та домагатися притягнення чиновників до відповідальності за незаконне збагачення.

Серед обіцянок щодо силовиків у програмі Рубльов є наміри домагатися реформування Збройних сил, поліпшення матеріального забезпечення армії, перезавантаження прокуратури, СБУ, антикорупційних органів, а також припинення свавілля правоохоронних органів і податківців щодо бізнесу.

Ще представник «Слуги народу» обіцяв домагатися обмеження олігархічних монополій, скасування формул на зразок «Роттердам плюс» в енергетиці, запровадження базової зарплатні педагогів на рівні трьох мінімальних, надати молоді якісну освіту, а потім працевлаштувати, а також відновити програми молодіжного житлового кредитування й надати молодим підприємцям державну підтримку та рік пільгового оподаткування.

Щодо вирішення проблем округу в Рубльова в програмі є лише одна обіцянка – перевірити стан дорожнього покриття в окрузі.

Самовисуванець Ігор Палиця до виборів був головою Волинської ОДА й поки продовжує очолювати область. Більшість його програмних обіцянок стосується саме округу. Він збирається допомогти Луцьку та Волині в соціально-економічному розвитку, боротися з контрабандою, завершити реформу децентралізації, підтримувати культуру та духовність, захищати національні традиції та державну мову й підтримувати нацменшини.

Палиця обіцяє розширити межі обласного центру Волині та затвердити генеральний план Луцька, завершити будівництво та облаштування Волинського обласного перинатального центру та капітально відремонтувати неонатальний центр ВОДТМО, а також збудувати сучасний реабілітаційний центр для інвалідів війни й завершити капітальний ремонт Волинської обласної інфекційної лікарні.

Також Палиця обіцяє здійснити реконструкцію Палацу урочистих подій під філію департаменту ЦНАПу, облаштувати притулок для безпритульних осіб, здійснити капремонт дорожнього покриття низки вулиць та здійснювати будівництво футбольних і спортивних майданчиків.

Раніше ми писали, що обіцяли новообрані нардепи-мажоритарники в своїх передвиборчих програмах киянам та виборцям Київської області.

Також ми розбирались, як мажоритарники нової Ради виконували обіцянки в попередньому скликанні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: