До нової Ради пройшли 53 нардепи-фігуранти журналістських розслідувань про корупцію

Читать на русском

Нова Верховна рада оновилася на 80% і прогрес дійсно помітний: якщо в парламенті восьмого скликання 214 народних депутатів були фігурантами журналістських розслідувань про корупцію, то в дев'ятому скликанні з них залишилося 53. «Слово і Діло» за допомогою каталогу руху «Чесно» з'ясувало, хто ці депутати.

Найбільша кількість депутатів, які можуть бути замішані в корупції, пройшли до нового парламенту за списками «Опозиційною платформи – За життя», їх там 14 осіб. Наприклад, перший номер у списку – Юрій Бойко – фігурує одразу в 15 журналістських розслідуваннях. Більшість із них стосується тендерних махінацій і махінацій із природними ресурсами. Зокрема, Бойко може бути причетним до незаконної передачі «Сухолуччя» Віктору Януковичу. У 12 розслідуваннях фігурує Олександр Пономарьов, у 10 – Нестор Шуфрич та Юлія Льовочкіна.

За списками «Батьківщини» до Ради дев'ятого скликання пройшли 7 фігурантів антикорупційних розслідувань. Юлія Тимошенко може бути причетна до 18 корупційних схем, Сергій Тарута фігурант 4 розслідувань журналістів, Валерій Дубіль – 2, інші – по одному.

Серед тих, хто пройшов у списку «Європейської солідарності», три депутати-фігуранти розслідувань з восьмого скликання: Сергій Алексєєв, Ірина Луценко та Вікторія Сюмар. Алексєєв може бути причетний до податкових зловживань і шахрайських афер, Луценко – до зловживання владою, а Сюмар – до податкових зловживань.

Серед мажоритарників-самовисуванців, які працювали в парламенті восьмого скликання, є 27 фігурантів розслідувань журналістів по корупції. Безумовний лідер – Ярослав Дубневич – 37 розслідувань.

Нагадаємо, НАЗК повідомило про початок роботи Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: