На 210-му окрузі в Прилуках перемога може перейти від Коровченка до Приходька

Читать на русском
Коровченко програв апеляційний суд, і ЦВК зобов’язала уточнені підсумки голосування на 210-му окрузі в Прилуках. Юрист пояснив, чи зможе кандидат у нардепи оскаржити останнє рішення суду.

На одномандатному виборчому окрузі №210 (Прилуки, Чернігівська область) замість Сергія Коровченка, якого пов'язують із «Батьківщиною», переможцем може бути визнаний самовисуванець Борис Приходько. Центральна виборча комісія зобов'язала окружну виборчу комісію подати уточнені підсумки голосування на окрузі після того, як Коровченко програв у адмінсуді. Чи означає це, що переможець на скандальному окрузі зміниться, чи Коровченко ще зможе оскаржити рішення суду, «Слово і Діло» запитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

Нагадаємо, що Коровченко випередив конкурента в Прилуках лише на 98 голосов, тому результати виборів на виборчій дільниці №740243 (пансіонат для людей похилого віку) були вирішально важливими для обох претендентів на депутатський мандат.

Шостий апеляційний адміністративний суд визнав голосування на спірній виборчій дільниці недійсним через чисельні фальсифікації. З огляду на це ЦВК зобов'язала ОВК розглянути питання про внесення змін до встановлених підсумків голосування в ОВО №210. Їх потрібно подати не пізніше ніж 12:00 16 серпня.

ЦВК зареєструвала ще 57 нардепівЦентральна виборча комісія зареєструвала 57 народних депутатів за результатами голосування на позачергових виборах до Верховної Ради.

За словами Олександра Москалюка, Коровченко вже не зможе оскаржити рішення адмінсуду. «Згідно зі статтею 272 Кодексу адміністративного судочинства, рішення суду апеляційної інстанції, наразі останнє рішення Шостого апеляційного адміністративного суду, є остаточним і вже не може бути переглянуте Верховним судом», – сказав юрист.

Також він підкреслив, що виборче законодавство передбачає, що коли в межах виборчої дільниці немає можливості встановити результатів виборів, тоді вони скасовуються на цій окремій дільниці.

«До того ж суд своїм рішенням може постановити, наприклад, відповідній виборчій комісії здійснити перерахунок голосів. А якщо неможливо встановити дійсне волевиявлення, то в такому разі, з урахуванням того, що в окремому окрузі неможливо це зробити, змінити результати виборів», – уточнив Москалюк.

За його словами, суд не може встановити результати виборів. Він може лише встановити обов’язок виборчих комісій вчинити відповідні дії й зафіксувати змінений результат виборів.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало, що кандидата в нардепи за 210-м округом викликали на допит до ДБР.

Також ми стежили за судовими процесами довкола 210-го округу на Чернігівщині.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: